Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
27 SIDER: Legene i undersøkelsen blir bedt om å fylle ut et omfattende spørreskjema på 27 sider. På bildet er postdoc-kandidat Javed Mahmood og assistent Omkar Pariyar ved Universitetet i Oslo som sørger for utsendelsen. Foto: Reidar Tyssen

Skal kartlegge legestress og sykefravær

Forskerne ønsker svar fra 1000 norske leger som de har fulgt i 25 år.

Publisert: 2019-05-29 — 06.00

Reidar Tyssen og kollegene ved Universitetet i Oslo har nylig sendt ut siste spørreskjema til 25 års-oppfølging i forskningsprosjektet NORDOC. Første gang legene ble spurt om å delta var da de var studenter i 1993/1994. I 25 år har de same legene bidratt til The Longitudinal Study of Norwegian Medical Students and Doctors (NORDOC).

I år vil forskerne vite mer om sammenhengen mellom arbeidsforhold, helse og sykefravær blant norske leger. Forskerne bruker både spørreskjema og registerbaserte sykefraværsdata i arbeidet.

ØNSKER SVAR: – Vi vil ha mest mulig representative og pålitelige data, og da trenger vi svar fra alle leger og spesialiteter, oppfordrer professor Reidar Tyssen.

Mer misnøye
– Hypotesen er at leger har økt sykefravær grunnet arbeidsrelaterte forhold, og at dette i større grad enn i befolkningen ellers skyldes stress. Dette baserer seg på rapporter om misnøye med arbeidsforhold og produktivitetskrav både fra fastleger og leger i sykehus. Vi har hatt både sykehuslegestreiken i 2016 og fastlegeopprøret i 2018 understreker økt misnøye blant leger de siste årene, sier Reidar Tyssen, professor ved Avdeling for medisinsk atferdsvitenskap ved UiO.

Forskerne er i ferd med å sende ut første påminnelse etter at svarprosenten etter første utsendelse var noe lavere enn forrige utsending i 2014.

– Vi vil ha mest mulig representative og pålitelige data, og da trenger vi svar fra alle leger og spesialiteter, oppfordrer Tyssen.

Sjekker trivselsfaktorer
Han understreker at de ikke bare undersøker legenes negative mentale helse; de er også på jakt etter arbeidsforhold som fremmer god helse.

– I denne oppfølgingen ser vi også på hva det er som får leger til å trives og blomstre. Derfor er det viktig at alle svarer, også de som trives i arbeidet, sier Tyssen.

Det er publisert eller skrevet rundt 60 artikler og åtte doktorgrader med bakgrunn i NORDOC-dataene så langt.

–  En så omfattende studie over lang tid legges merke til internasjonalt, sier Tyssen.

Det er nylig opprettet en Facebook-side for prosjektet.

Relaterte saker
Vil genteste norske leger

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!