NYTT REGELVERK: Kina tar inn genredigering i sitt juridiske rammeverk. Foto: Getty Images

Kina planlegger ny gen-lovgivning

I kjølvannet av diskusjonen om CRISPR-babyene foreslås endringer i det juridiske rammeverket.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Det skriver Nature.

Kina har siden 2002 revidert det overordnede juridiske rammeverket som regulerer ikke-kriminelle tvister på områder som ekteskap, arv og personlige rettigheter.

Utkastet til nytt rammeverk som nå ligger på bordet innebærer at eksperimenter på gener hos voksne eller embryoer som truer menneskers helse eller bryter med etiske normer, kan betraktes som et brudd på en persons grunnleggende rettigheter.

Kontroversiell forsker

Forlaget om å ta genredigering inn i regelverket ble lansert etter bråket rundt de så kalte CRISPR-babyene. Det var i november i fjor at den kinesiske forskeren He Jiankui hevdet at han ved hjelp av genredigering hadde gjort to tvillingjenter mindre mottakelige for hiv. Det kontroversielle forsøket førte til at forskeren mistet jobben, men det var ikke klart om han hadde brutt noen lov.

Dersom det nye regelverket hadde vært på plass tidligere, er det mulig He Jiankui ikke ville ha gjennomført eksperimentet, mener en kinesisk forsker på strafferett som Nature har snakket med.

– Selv om He gjorde det mindre sannsynlig for tvillingene å få hiv, er det mulig at han uforvarende kan gjort dem mer sårbare for andre smittsomme sykdommer. Det er også en fare for at eksperimentene har ført til utilsiktede modifikasjoner i genomer, noe som ofte skjer i genredigeringsforsøk i laboratoriet, og som gjør tvillingene sårbare for genetiske sykdommer, sier Zhang Peng ved Beijing Wuzi University.

Forslaget vil, ifølge tidsskriftet, sannsynligvis bli vedtatt i mars.

Powered by Labrador CMS