Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

OPPFORDRING: - Man bør gjøre seg kjent med føflekkene sine og være oppmerksom hvis en flekk ikke likner alle de andre, sier Petter Gjersvik, leder i Hudlegeforeningen. Foto: Getty Images/UiO

OPPFORDRING: - Man bør gjøre seg kjent med føflekkene sine og være oppmerksom hvis en flekk ikke likner alle de andre, sier Petter Gjersvik, leder i Hudlegeforeningen. Foto: Getty Images/UiO

Hudlege ber kolleger forebygge bedre

– Hudleger må ta større ansvar for å spre budskapet om sunne solvaner, sier Petter Gjersvik, leder i Hudlegeforeningen.

 

Annons:

Onsdag 22. mai arrangeres Hudkreftdagen, som er et samarbeid mellom Kreftforeningen, Hudlegeforeningen og Melanomforeningen. Hensikten er å opplyse om hudkreft og hvordan man kan minske risikoen.

Norge ligger på verdenstoppen i forekomst og dødelighet av melanom, som er den farligste formen for hudkreft.

– Det viktigste for å forebygge melanom er å unngå å bli solbrent. Man bør også gjøre seg kjent med føflekkene sine og være oppmerksom hvis en flekk ikke likner alle de andre. Hudlegenes rolle er å spre denne informasjonen mest mulig. Dette må vi bli flinkere til, sier Petter Gjersvik, leder i Hudlegeforeningen og professor i hudsykdommer ved Universitetet i Oslo.

Advarer mot solarium
Han sier det kan være vanskelig å nå frem med budskapet om sunne solvaner.

– Vi liker jo å være i solen, og vi oppfordrer også folk til å hygge seg i solen. Vi vil ikke at folk ikke skal være ute i solen, men det er viktig å unngå å bli solbrent. Det kan man gjøre ved å søke skygge når det blir for mye sol, bruke klær som dekker huden eller bruke krem med høy solfaktor. Vi vet også at solarium øker risikoen for hudkreft, sier hudlegen.

Det viktigste forebyggende arbeidet skjer i de daglige konsultasjonene mellom lege og pasient, mener han. Han understreker at leger ikke må bidra til å skape helseangst.

– Folk flest skal ikke sjekke føflekkene sine hos legen en gang i året. Føflekker er ikke farlige. Men ser man en flekk som er annerledes enn de andre, så bør man søke lege. De som er så heldige å ha en partner kan få vedkommende til å se på ryggen. Det er særlig solutsatte områder som er utsatt for melanom, sier Gjersvik.

Gode prognoser når oppdages tidlig
Sjansen for å bli helt frisk av melanom er svært god hvis svulsten oppdages tidlig og før den har spredd seg.

– Melanom er lett å behandle når den oppdages tidlig. Den skjæres bort, sier hudlegen.

Forekomsten av melanom er økende: I 2017 fikk over 2200 nordmenn denne kreftformen. Det er 20 ganger så mange tilfeller som på 1950-tallet.

Kommentarer

 • Ellen Nergard 22.05.2019 14.51.01

  Lege

  I Nord-Amerika er det nettopp kunngjort at en stor % av solkrem-ingredienser blir absorbert og er påvist i blodet i forbausende store mengder. Er situasjonen den samme i Norge/Europa?

Nyheter fra startsiden

REGJERINGENS PLANER OM SAMMENSLÅING AV SYKEHUS I NORD

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!