Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Vaksinen Ultimovacs nå utvikler skal kunne virke uavhengig av krefttype. Styreleder i Ultimovacs, Jònas Einarsson, mener vaksinen skal kunne utvikles raskt. Arkvifoto

Utvikler kreftvaksine: – Det er ikke et enkelt marked

Hvorvidt den nye norske kreftvaksinen til Ultimovacs er klar om tre-fire år, avhenger av flere faktorer – blant annet penger.

Publisert: 2019-05-13 — 13.03
Denne artikkelen er over tre år gammel.

Overfor NRK mandag, går styreleder i Ultimovacs, Jònas Einarsson, langt i å love at en ny kreftvaksine er klar om tre-fire år.

– Avhenger av flere ting
Ultimovacs har jobbet i mange år med å utvikle vaksinen, og har hatt gode resultater fra allerede gjennomførte studier. Før jul sa administrerende direktør Øyvind Kongstun Arnesen til Dagens Medisin at de satser på børsnotering snarlig, og at de er på jakt etter kapital og investorer.

Vi behandler ikke kreften lenger, men immunsystemet
Jonas Einarsson, Radforsk

Selskapet har Bjørn Rune Gjelsten og Stein Erik Hagen som store eiere.

Einarsson sier til Dagens Medisin at flere ting spiller inn om suksessen skal komme så raskt som han antyder til NRK.

 –  Vi har holdt på lenge og er i gang med den fjerde fase 1/2-studien. Vi har et veldig solid datagrunnlag. Men disse studiene var ikke randomiserte, så vi må vise at dette ikke er tilfeldig.

–  Dere har slitt med å hente inn kapital?

–  Det er ikke et enkelt marked for tiden, vi har jobbet en stund med det. Vi er fast bestemt på at vi skal gjennomføre en børsnotering.

–  Du sier til NRK at en vaksine kan være klar om tre-fire år. Er det realistisk?

–  Det avhenger av flere ting, nå henter vi penger til å gjøre vår randomiserte studie. Det er ikke en registreringsstudie, men kan bli det. Det er mange muligheter. Som mange andre er vi i samtaler med big pharma, det kan også komme studier fra andre selskaper.

– Hva annet må klaffe om vaksinen skal være klar så raskt?

– Det avhenger av hvordan vi tar dette videre. Hvis vi nå starter flere kombinasjonsstudier så vil det kanskje være kombinasjonene som blir den direkte behandlingen – da snakker vi om legemidler som allerede er på markedet. Og så skjer det mye på registreringsfronten. Det er fantastisk positivt, sier Einarsson:

–  Vi behandler ikke kreften lenger, men immunsystemet. Vi kan måle CD 4 og CD 8-celler (også kalt T4 og T8-celler, red.anm); Disse gjør jobben sin og vi forventer klinisk effekt. Myndighetene sier mer og mer at man ikke skal gjøre 1000-pasienters blindede placebostudier lenger. I studien vi skal kjøre nå, så får pasientene den beste standardbehandlingen, og i den andre armen plusser vi på vaksinen, sier Einarsson, som også er administrerende direktør i Radiumhospitalets forskningsstiftelse.


Ultimovacs kreftbehandling

Det er gjort flere studier på Radiumhospitalet på prostatakreft, lungekreft og føflekkreft.

Vaksinen selskapet nå utvikler skal kunne virke uavhengig av krefttype. Kort sagt fordi den er rettet mot celler som har telomerase-enzymet. Telomerase-enzymet er typisk for kreftceller, og finns i 80 til 90 prosent av kreftcellene. Utgangspunktet er bra, men man vet ennå ikke hvor godt den virker. 

I fase I-studier har vaksinen vært testet alene og i kombinasjon med med checkpoint inhibitors. Det pågår nå en fase 1-studie i ved fem sentre USA med kombinasjonen hos pasienter med spredning fra malignt melanom.

I løpet av året starter Ultimovacs opp en internasjonal studie; der 150 pasienter skal inkluderes i USA, Europa og også i Norge. Behandlingen er funnet å være lite toksisk når den kombineres med checkpoint inhibitors, som «tar av bremsene» i immunsystemet.

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!