Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
NEGLISJERER KUNNSKAP: Eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug (Frp) neglisjerer kunnskap og har mer tro på informasjon for å bedre folkehelsen Foto: Foto og montasje: Lasse Moe

Kunnskapsløst fra folkehelseministeren

En uke etter at Sylvi Listhaug (Frp) ble eldre- og folkehelseminister snakker hun fortsatt mye om eldre og fint lite om folkehelse. Og det lille hun sier, viser i beste fall en kunnskapsløshet som gir grunn til bekymring.

Publisert: 2019-05-10 — 15.44
Anne Hafstad er journalist og kommentator i Dagens Medisin Foto: Johnny Nordskog

FREDAG FOR en uke siden var Sylvi Listhaug tilbake i regjeringen, ett år etter at hun ble presset ut på grunn av kontroversielle medieutspill og røff retorikk. Nå er hun eldre- og folkehelseminister. Det tok ikke mange timene før hun dundret løs med følgende budskap: «Jeg mener folk skal få lov til å røyke, drikke og spise så mye rødt kjøtt de bare vil. Myndighetene kan gjerne informere, men folk vet stort sett hva som er sunt og hva som ikke er sunt, tror jeg».

Reaksjonene lot ikke vente på seg og blir lagt merke til langt utover Norges grenser. Nok en gang stormer det rundt Listhaug. Kritikken hagler fra politiske motstandere og fra fagfolk. Mediene nøler heller ikke med å gi Listhaug både oppmerksomhet og pepper.

Alle dem som i en årrekke har arbeidet for at befolkningens helse skal bli bedre, for forebygging og for folkehelse, hadde neppe en god inngang på forrige helg. Dersom noen av dem var på Helsekonferansen denne fredagen, blir inngangen på kommende helg av samme slaget. Listhaug innledet andre dag på Helsekonferansen med å bruke 18 minutter på eldre og to minutter på folkehelse. Og hun gjentok budskapet fra helgen før. Hun understreket at det er den enkelte som må bestemme over eget liv.

HELLER ikke jeg jubler over folkehelseministerens utsagn. Men i rettferdighetens navn må det sies at hun faktisk ikke har oppmuntret folk til å røyke, drikke og spise rødt kjøtt. Hun har derimot sagt at dette må folk få bestemme selv. Det bør ikke overraske noen. Fremskrittspartiet ble tross alt etablert for å øke den enkeltes selvbestemmelsesrett, samt redusere skatter og avgifter. Dessverre er dette også de best dokumenterte virkemidlene i folkehelsearbeidet.

Det er imidlertid dårlig nytt at vi nå har fått en folkehelseminister som så åpenbart neglisjerer faktisk kunnskap for å fremme eget partis politikk. Hun var i sitt innlegg under Helsekonferansen tydelig på at tobakk er helseskadelig, at det er viktig å forhindre at ungdom begynner å røyke, og at alkohol handler om måtehold. Problemet er at Listhaug tror mest på informasjon som det viktigste våpenet mot helseskadelige levevaner som tobakk, for mye alkohol og et usunt kosthold.

FAKTISK KUNNSKAP viser at informasjon alene er til liten nytte. Pris og tilgjengelighet er virkemidler som fungerer, og de virker aller best i kombinasjon med informasjon. Konsekvensene av en folkehelseminister som snur ryggen til kunnskap, kan bli store. Tørre fakta viser at tobakk forårsaker rundt 6000 dødsfall årlig i Norge. Ser vi tobakk, alkohol og usunt kosthold under ett, er dette de faktorene som fører til mest uhelse og for tidlig død. Konsekvensene er store for den enkelte, men også for helsetjenesten og for arbeidsstyrken. Syke mennesker trenger som kjent behandling, og mange av dem faller ut av arbeidslivet og må leve på trygd. Derfor handler folkehelsearbeidet om langt mer en den enkeltes rett til egne valg. Det handler også om samfunnsøkonomi.

Det er et lite lyspunkt at Listhaug i sitt innlegg under Helsekonferansen tok til ordet for økt innsats for å hjelpe storrøykerne til å stumpe røyken for godt. Det kan love godt dersom hun tar samme tilnærming overfor dem med et faktisk alkoholmisbruk, og alle dem som allerede har alvorlig fedme. Bedre behandling for dem er viktig – og et område hvor helsetjenesten opplagt kan bli bedre.

DET ER neppe tilfeldig at den profilerte, erfarne og svært frittalende politikeren får ansvaret for eldrepolitikken nå. En ting er tradisjonen med at regjeringspartier har leder og nestleder i regjering. Langt viktigere er det faktum at Fremskrittspartiet ikke akkurat fosser frem på meningsmålingene. Bekymringen for eldres ve og vel har en tendens til å dukke frem fra glemselen når kampen om velgernes gunst nærmer seg. Folk flest er nok mer opptatt at de eldre får gode tilbud og gode leveår mot slutten av livet enn de er av forbud mot vinkartonger, dyrere tobakk og skatteveksling for å fremme et sunnere kosthold.

Det er dårlig nytt når en statsråd neglisjerer faktisk kunnskap

Dessuten ligger gevinsten av forebyggende tiltak langt frem i tid. Flere sykehjemsplasser gjerne med gourmetmat og en skvett vin til, trekker ganske enkelt flere velgere.

KNAPT NOEN politiker i Norge er bedre enn Sylvi Listhaug til å få pressen med på sine mange utspill. Hun behersker oppmerksomhetsspillet til fulle og vet å utnytte sine retoriske evner – til glede for mange og irritasjon for minst like mange. Hun treffer grunnfjellet i Fremskrittspartiet. Målet er nok også at hennes klare tale for de eldre skal sikre flere velgere lokalt når høstens kommunevalg går av stabelen og nasjonalt om to år.

Om hennes evne til å gjennomføre politikken hun brenner for, er like god som hennes evne til å skape blest om den, er jeg mer usikker på.

Det er mulig å forstå hvorfor Siv Jensen (Frp) ville ha Sylvi Listhaug inn i varmen igjen. Politikk handler om makt, posisjoner og om å vinne valg. Det jeg derimot ikke kan begripe, er at statsminister Erna Solberg (H) vil ha Listhaug som folkehelseminister. Den jobben burde hun ha overlatt til helseminister Bent Høie (H), som tidligere har vist at han brenner for feltet og tar kunnskap på alvor.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

OSLO KOMMUNE OM OMSTRIDT JOURNALPROSJEKT

Helseråd Robert Steen

– Uaktuelt å forplikte oss ytterligere før vi får svar

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!