Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Artikkelbilde
USIKKERT: – Studentene og de som sitter på gjerdet, sier at de er veldig usikre på arbeidsbetingelsene. De lurer på om det finnes en faktisk fremtid, fastslo legepresident Marit Hermansen under allmennlegenes våruke. Foto: Vidar Sandnes

– Dette er et varsel med kjærlighet til fastlegeordningen

Både legepresident Marit Hermansen og AF-leder Tom Ole Øren ga stortingspolitikerne klar beskjed om fastlegekrisen: – Mange unge kolleger lurer på om det er en fremtid i fastlegeyrket.

Publisert: 2019-05-10 — 15.06

SKEDSMO: Etter at Legeforeningen hadde presentert sitt forslag til ut­viklingsplan for fastlegeordningen under­ allmennlegenes Våruke, gikk debatten om Utviklingsplanen for fastlegeordningen.

Blant hovedtiltakene i planen er en annerledes finansiering for nyoppstartede legekontorer, å minke antallet pasienter per lege samt flere LIS1- og ALIS-stillinger.
Hermansen pekte i innledningen av debatten på at unge leger i dag ser det som et utrygt økonomisk valg å gå inn i fastlegeordningen.

– Det er en veldig høy arbeidsbelastning. Det gis heller ikke godt nok rom til spesialistutdanningen slik at den passer inn i arbeidsbelastningen og økonomien. Men studentene og de som sitter på gjerdet, sier at de er veldig usikre på arbeidsbetingelsene. De lurer på om det finnes en faktisk fremtid, fastslo Hermansen.

DEBATTERTE: Legepresident Marit Hermansen (f.v.), Sveinung Stensland (H), Ingvild Kjerkol (Ap), Kjersti Toppe (Sp), Carl-Erik Grimstad (V) og AF-leder Tom Ole Øren. På talerstolen til venstre står debattleder Anne Hafstad, journalist og kommentator i Dagens Medisin. Foto: Vidar Sandnes

Må forstå alvoret
– Det er viktig for oss i en fagforening å få politikerne til å forstå alvoret i situa­sjonen. Jeg skjønner at noen yngre sitter­ på gjerdet. Vi har nå meldinger om at noen ikke får solgt praksisene­ sine. Skal man investere i slik næring, sier det seg selv at man har spørsmål, sa avtroppende leder Tom Ole Øren i Allmennlegeforeningen under debatten­.

På spørsmål om Allmennlege­foreningen – med denne virkelighetsbeskrivelsen – kan ha skremt bort leger som kunne rekrutteres til fastlegeordningen, avviser Hermansen problemstillingen. Hun viser til at det egentlig er snakk om en varslingssak.

– Virkelighetsbeskrivelsen er bekreftet­ fra rapporter fra blant annet Menon og arbeidstidsstatistikker fra SSB. Dette er et varsel med kjærlighet til fastlegeordningen, som er grunnfjellet i den offentlig finansierte helsetjenesten, sier Hermansen.

Fikk støtte
– Det var nok mange i forvaltningen som ikke så situasjonen tidsnok. Det var en diskusjon om vi hadde en krise­ for omtrent ett og et halvt år siden­. Det tok for lang tid. Det er klart aktørene­ må bruke store ord for å få oppmerksomhet om saken. Lege­foreningen skal ha honnør for det. En bi­effekt er at unge leger kvier seg for å gå inn i ordningen, sier Sveinung Stensland (H).

Av debatten gikk det frem av diskusjonen at politikerne anså krisen som reell.

UTRYGT: President Marit Hermansen i Legeforeningen pekte i innledningen til debatten på at unge leger i dag ser på det som et utrygt økonomisk valg å gå inn i fastlegeordningen. Her sammen med Høyres Sveinung Stensland. Foto: Vidar Sandnes

– Jeg synes ikke Legeforeningen tegner­ en for alvorlig situasjon. De har gjort jobben sin. Full honnør til jobben dere har gjort som gjør at vi forstår krisen bedre fra dag til dag, sa Carl-Erik Grimstad (V).

– Ta vare på fastlegene
Ingvild Kjerkol (Ap) mener at en åpenbar utfordring for fastlegeordningen er rekruttering – og at man må bevare de fastlegene man allerede har.

– Det er mange som teller på knappene om hvor lenge de kan stå i tjenesten. Det er viktig at vi tar grep som ikke forverrer krisa. Derfor må vi gjøre flere ting samtidig, rekruttere og ta vare på de fastlegene som vi har, sier Kjerkol.

Kjersti Toppe (Sp) sa hun hadde problemer med å karakterisere utfordringene som en varslingssak. – Dette er jo en systemfeil. Fastlegene tar regningen for effektivisering på sykehus fordi de tar ansvar for alle pasientene som kommer hjem for tidlig, sier Toppe – som la til at Legeforeningen ikke hadde gjort jobben sin dersom den ikke hadde fortalt at ordningen sliter slik den gjør.

– Jeg er så grådig lei av alle helse­debatter hvor man sier at vi for eksempel­ skremmer fødende om man snakker ned fødetilbud. Vi må jo kalle en spade for en spade, la hun til.

Positiv til kortere lister
Fra salen ble det fortalt at fem leger i Tromsø hadde sluttet fordi de ikke fikk lov til å redusere listelengden sin av kommunen. Ett av forslagene i utviklingsplanen­ for fastlegeordningen er nettopp å redusere disse listene og foreta endringer i finansieringsmodellen.

– Man bør kunne bli premiert for å ha kortere lister. Vi må også få takster i Norge som gjør at man kan få betalt for alt online-arbeid. Det går ikke i hop om man skal gjøre det vanlige lege­arbeidet i tillegg til å være tilgjengelig hele tiden­, sa Toppe til applaus fra salen.

– Ingen flere oppgaver
Stensland (H) mener også at det er en god ide å forkorte listelengden. I tillegg vil han ikke gi flere oppgaver.

– Jeg ville ikke overført en ordning til fastlegene før vi vet at de ikke er klare for å ta ansvaret, påpekte han.
Kjerkol pekte i sin avslutning på at man ikke må undervurdere utfordringene fra private aktører som tilbyr fastlegetjenester.

– Jeg blir bekymret for at de kommersielle satser så tungt som de gjør nå. En dobling av helkommersielle leger må vi ikke undervurdere, sier hun.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Sven Richard Haugvik 14.05.2019 19.38.24

  Lege

  Det er ikke noe som tyder på at kravene for styrking av FLO er innfridd i dagens reviderte statsbudsjett. Oljefondet tappes dog. Det ble nylig pekt ut tre satsingsområder: A) Bedre finansiering og rekruttering til fastlegeordningen. B) Betydelig økning i stillinger til leger i spesialisering (LIS). C) Incentiver gjennom normaltariffen. Solberg-regjeringen bevilget i etterkant av 2018-budsjettet 13,9 mill.kroner til rekrutteringstiltak for å styrke fastlegeordningen. Men dette holder ikke, ifølge Legeforeningen. «– Bevilgningen viser at det politiske kartet ikke stemmer med terrenget ute i tjenesten. For å løse de alvorlige rekrutteringsutfordringene må vi ha minst 500 fastleger hvert år i de neste fem årene», sa president Hermansen. Dnlf anslår at dette vil koste om lag 100 millioner kroner per år. Preliminært konklusjon: Fremtiden for FLO fremstår i glasskulen som et gedigent og risikofylt eksperiment mens vi venter på EY-utredninger og res. fra PHT (primærhelseteam) prosjektet.

 • Arnulf Heimdal 10.05.2019 16.08.13

  Lege

  Kjærlighet er bra, men ikke nok for å redde fastlegeordningen. Det må også gå an å hente barna i barnehagen før stengetid, være hjemme ved egen eller barns sykdom uten å tape penger, og også ha tid til familie, venner og fritid. Ellers vil våre kloke unge kollegaer ikke velge å bli fastlege. Om Høie ikke snarest forstår dette, og iverksetter virksomme tiltak, blir han husket som helseministeren som lot Norges billigste og mest populære helsetjenste gå til grunne. De med mye penger kan alltid kjøpe seg private tjenester, men for alle andre får vi da en dyrere og dårligere helsetjeneste med økende ventetider. Dette er svært langt fra det som Høie ønsker å kalle "Pasientens helsetjenste", men han mener kanskje ikke at det skal gjelde alle? Høie har nå dårlig tid.

 • Sven Richard Haugvik 10.05.2019 18.42.12

  Lege

  Artikkelens scenario synliggjør et nytt forsøk på å samordne flere paradigmer. Den kinesiske sosialteoretikeren Shiping Tang har identifisert 11 grunnleggende paradigmer i samfunnsforskning. Allmennmedisin er ikke et én-paradigmatisk fag. Vi lurer fortsatt på om faget er preparadigmatisk eller multiparadigmatisk. For å lære faget å kjenne må vi se på de interne fagstridene og de ulike tilnærmings- og analysemåtene. Faget har til alle tider vært utpreget selvkritisk, med en evaluert forsterkning av at våre begreper og tilnærmingsmåter gav mening og suksess i brukssammenheng 10 år etter skapelsen av fastlegeordningen (FLO) i 2001. Men det er vanskelig å sette begrep på det allmenne. En krevende spesialisering innen det «akademisk allmenne» kan derfor fremstå som et paradoks av flere grunner. Brått (2012) ble Den Kongelige GRUNNMUREN i norsk helsetjeneste NPM-disiplinert og TØYLET av ny Fastlegeforskrift, Samhandlingsreformen, BEON-prinsippet og MBOR (Management‐by‐objectives‐and‐result).

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!