Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
FØLGER FORSKNINGEN: Jørn V. Sagen orienterte om forskning innen fedme. Foto: Lasse Moe

– Opplegg for intensiv vektreduksjon er effektive

Professor ved Universitetet i Bergen Jørn V. Sagen redegjorde for nye funn innen forskning på fedmeforskning under Dagens Medisins seminar om folkehelse.

Publisert: 2019-05-07 — 16.52

OSLO/KREFTFORENINGENS VITENSENTER (Dagens Medisin): – Fedme er en svært heterogen sykdom. Dette krever ulike typer behandling, sa Jørn V. Sagen, da han innledet på Dagens Medisins seminar om folkehelse tirsdag.

Sagen er avdelingssjef ved Hormonlaboratoriet ved Haukeland universitetssjukehus og professor ved Universitetet i Bergen. Han er også visepresident for Nord-Europa i Exceutive Committee, European Association for the Study of Obesity (EASO).

Sagen presenterte viktige nyheter fra European Congress on Obesity (ECO) som ble avholdt i Glasgow i april.

– Persontilpasset medisin har blitt viktig innen kreft, nå kommer det også for andre sykdommer. Det kan for eksempel være at vi i fremtiden skreddersyr dietter til hver person. Det er ingen «standarddiett», sa Sagen, som understrekte av biologiske faktorer spiller en viktig rolle.

Mindre effekt for kvinner

Sagen påpekte at forskningen viser forskjeller i effekt av behandling mellom kvinner og menn.

– Det er ofte bedre behandlingseffekt hos menn. Vi må finne ut hvorfor kvinner ikke reagerer like godt på livsstilsintervensjoner, sa Sagen.

Han pekte på at det finnes biologiske forskjeller som kan forklare forskjeller mellom kvinner og menn, men at det er viktig å finne ut hvordan man får en like god effekt av tiltak hos kvinner.  

Ny studie: Effekt av opplegg i primærhelsetjenesten

– Intensive vektreduksjonsopplegg er effektive, konstaterte Sagen.

Han viste resultatene fra den nylig publiserte britiske DIRECT-studien (Diabetes Remission Clinical Trial). Her fikk pasienter tett oppfølging i primærhelsetjenesten av sykepleier eller ernæringsfysiolog over to år. Pasientene var mellom 20 og 65, med BMI fra 27-45.

– En tredjedel hadde remisjon av type 2-diabetes etter tre måneder. Det var også en betydelig reduksjon i behov for medikamenter, sa Sagen.

– Vektreduksjon var viktig for å oppnå en remisjon. Blodtrykk og behov for medisin for dette, gikk ned. Livskvaliteten gikk opp, sa Sagen.

– Dette viser at intensiv oppfølging har effekt og at en kan oppnå varig reduksjon i type 2-diabetes også i allmennpraksis.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

OSLO KOMMUNE OM OMSTRIDT JOURNALPROSJEKT

Helseråd Robert Steen

– Uaktuelt å forplikte oss ytterligere før vi får svar

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!