Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Et nytt samarbeid mellom Bergen, Tromsø og Trondheim, er også finansiert av private. – Norge har behov for forskning av høy kvalitet for å skape bedre tjenester, behandling og pasienttilbud i fremtiden. For å nå disse målene trenger vi finansiering fra både offentlige og private kilder, sier administrerende direktør i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen. Foto: Tom Christian H. Adamsen

«Kystsamarbeid»: Spleiser på 160 millioner til forskning i tre byer

Universitetene og universitetssykehusene i Tromsø, Trondheim og Bergen spleiser på ny forskning.

Publisert: 2019-05-06 — 09.13
Denne artikkelen er over tre år gammel.

Spleiselaget gir penger til et nytt nasjonalt forskningssamarbeid som har som mål å gjøre behandlingen av ulike kreftsykdommer og nevrologiske lidelser mer treffsikker og skånsom for pasientene.

Trond Mohn stiftelse og Tromsø forskningsstiftelse, som begge er basert på donasjoner fra Trond Mohn, har til sammen tildelt 80 millioner kroner til samarbeidet, kalt «Kystsamarbeidet». Trondheim og Bergen går til sammen inn med et like stort beløp.

Forskningsprogrammet vil utvikle metoder for ulike kreftsykdommer og nevrologiske lidelser, med fokus på demens, som gir større treffsikkerhet i behandlingen. Kort sagt tilføres pasientene en ny type «tracere» - et radioaktivt radioaktive sporstoff - som forbedrer bildeinformasjon av blant annet svulster før et kirurgisk inngrep. Slik kan kreftsvulster lokaliseres mer presist og behandles langt mer effektivt og skånsomt.

Forskerne ved de tre institusjonene har hver sin inngang til problematikken, og vil samarbeide nært – blant annet fordi sykehusene har det samme, bildediagnostiske utstyret som gjør det lett å utveksle informasjon.

Dette utstyret er blant annet finansiert med private gaver fra Trond Mohn til universitetssykehusene i Bergen, Trondheim og Tromsø.

Fagmiljøene i de tre byene har valgt hver sin ledertrøye: Tromsø tar utgangspunkt i preklinisk utprøving, mens Trondheim tar utgangspunkt i kliniske utprøving. Bergen bygger videre på sin erfaring i utvikling av radioaktive tracere.

Etter to runder med evaluering av prosjektsøknadene av et panel med fremstående eksperter nasjonalt og internasjonalt, besluttet stiftelsene å tildele 25 millioner kroner til hvert av de tre prosjektene. I tillegg kommer fem millioner kroner til ytterligere styrking av samarbeidet nasjonalt og internasjonalt. Forskningsprogrammet starter i år og skal pågå til 2024.

– Norge har behov for forskning av høy kvalitet for å skape bedre tjenester, behandling og pasienttilbud i fremtiden, sier administrerende direktør i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen, i en pressemelding.

– For å nå disse målene trenger vi finansiering fra både offentlige og private kilder. Jeg synes det er veldig bra at private aktører og stiftelser som Trond Mohn og Tromsø forskningsstiftelse bidrar til å styrke helseforskningen ved å stimulere til samarbeid på tvers av fag og regioner. Dette trenger vi mer av, sier han.  

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!