Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Kvalifisert fødselshjelp er ingen selvfølge

Den internasjonale jordmordagen skal markere at vi trenger flere jordmødre – for å hedre jordmødrenes innsats hver eneste dag.

Publisert: 2019-05-05 — 05.05
Denne artikkelen er over to år gammel.
Kari Aarø

Innlegg: Kari Aarø, leder av Den norske jordmorforening

5. MAI arrangeres Den internasjonale jordmordagen. Her i Norge har så å si alle vært i handa på en jordmor. Selv de som kommer med keisersnitt, blir løftet over i jordmors armer – hvis du da ikke er en av de mange som ble født under transport uten jordmorassistanse, da?

Fødsler med kvalifisert fødselshjelp er en selvfølge, tenker du kanskje? Men sånn er det dessverre ikke for alle fødende i verden. Så mange som ett av fire barn kommer til verdenen uten kvalifisert fødselshjelp, hovedsakelig i utviklingsland. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) dør 830 kvinner i barsel hver dag, og de fleste blør i hjel. Årlig dør cirka 2,5 millioner nyfødte.

UTFORDRINGENE. Med en jordmor eller lege til stede kunne mange av disse dødsfallene ha vært unngått. 5. mai er en dag for å markere at vi trenger flere jordmødre, for å hedre den innsatsen jordmødre gjør hver dag. I enkelte land, for eksempel i Afghanistan, gjør jordmødrene en innsats med fare for sitt eget liv. I krigsherjede land, eksempelvis Jemen, blir sykehus og helsestasjoner bombemål – og et stort antall gravide og nyfødte blir drept.

Så mange som ett av fire barn kommer til verden uten kvalifisert fødselshjelp, hovedsakelig i utviklingsland

En del av FNs bærekraftmål er en målsetting om at innen 2030 reduseres mødredødeligheten på verdensbasis til under 70 per 100.000 levendefødte, og at dødeligheten blant nyfødte reduseres til høyst 12 per 1000 levendefødte.

RETT TIL HELSEHJELP. Årets tema for The International Confederation of Midwifes (ICM) den 5. mai er «midwifes: defenders of women’s rights». Som jordmødre skal vi forsvare kvinners rett til helsehjelp ved svangerskap, fødsel og barsel.

Vi skal også jobbe for at alle kvinner får tilgang på nødvendig prevensjon og sikre aborter. Så mange som 200 millioner kvinner har ikke tilgang på prevensjon. I mange land er det forbudt med abort, noe som fører til utrygge og illegale aborter. Hvert år behandles syv millioner kvinner for skader etter abort, og 30.000 dør som følge av skadene.

GRATULERER! Vi i Den norske jordmorforening støtter kravet om sikkert svangerskap, sikker fødsel og barselomsorg samt trygg prevensjon og trygge aborter for alle verdens kvinner.

I dag gratulerer vi alle landets jordmødre og takker for det vi er for våre gravide og fødende. Så hever vi blikket og glemmer våre problemer med bemanning og reisevei en liten stund. Tross alt er vi heldige og har en trygg og god fødselsomsorg, takket være dyktige jordmødre og leger her hjemme.

Ikke alle er like heldige.

Ingen oppgitte interessekonflikter

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!