Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
SYKDOM: Kroniske smerter blir nå klassifisert som sykdom. Det skjer i mai, når WHO oppdaterer ICD (International Classification of Diseases). Foto: Colourbox

Kroniske smerter anerkjennes som sykdom

I mai vil WHO anerkjenne kroniske smerter som en sykdom.

Publisert: 2019-04-26 — 11.30
Denne artikkelen er over tre år gammel.

Det internasjonale sykdomsklassifiseringssystemet ICD for anerkjente sykdommer oppdateres i mai. Dermed anerkjennes nå kroniske smerter ikke bare som en symptom på sykdom, men som en diagnose i likhet med andre sykdommer.

Det er i mai at WHO lanserer den oppdaterte versjonen av ICD-10, til ICD-11, skriver danske Dagens Medicin.

En dansk smerteekspert som har deltatt i det forberedende arbeidet, mener dette vil bety mer presis diagnostisering, og mer målrettet behandling.

Professor Peter Svensson fra Institut for Odontologi og Oral Sundhed, som forsker på smerter i ansikt og munn, sier at dette betyr at WHO nå anerkjenner at behandling av kroniske smerter er noe helt annet enn behandling av akutte smerter, og at det må andre former for behandling til når det dreier seg om kroniske smerter.

–  Det er en anerkjennelse av at kroniske smerter tas mer på alvor enn de har blitt fram til nå, og dette vil få stor betydning for pasienter og helsevesenet, sier Svensson til danske Dagens Medicin.

ICD-10 ble vedtatt av WHO i 1990 og utkom i 1992.

I Norge har Statens helsetilsyn hatt ansvar for utarbeidelsen av en norsk utgave spesielt tilpasset norske forhold.

ICD-10  er den siste klassifikasjonen i den rekken som ble formalisert i 1893 som The Bertillon Classification, eller Den internasjonale listen over dødsårsaker. Senere er tittelen endret for å gi tydeligere uttrykk for innhold og formål - og for å avspeile den stadige rammeutvidelsen for klassifikasjonen utover sykdommer og skader, men den innarbeidede forkortelsen ICD er beholdt, ifølge Store medisinske leksikon. 

 

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!