Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
TVILER PÅ NYTTE: – Det er nok ikke så nyttig med videokonsultasjoner som det har blitt fremstilt som, sier Petter Brelin i Norsk forening for allmennmedisin. Foto: Per Corneliussen

Tror video-optimismen roer seg

Legeleder mener at videokonsultasjoner ikke egner seg til forskrivning av antibiotika.

Publisert: 2019-04-18 — 12.30

En fersk amerikansk studie viser at nettleger forskriver antibiotika til barn med symptomer på luftveisinfeksjon oftere enn leger som møter barnet ansikt-til-ansikt. Det overrasker ikke lederen for Norsk forening for allmennmedisin.

– Vi har også tidligere undersøkelser fra Sverige som viser at nettlegene ofte stiller feil diagnoser, sier Brelin.

Brelin henviser til en undersøkelse gjennomført av Region Jönköpings län. I undersøkelsen som ble utført fra 2016 til 2017 ble det vurdert om svenske tilbydere av digitale helsetjenester følger retningslinjene ved diagnostisering av hals- og lungebetennelse. Undersøkelsen viste at nettlegene i mange tilfeller hadde stilt diagnoser på feilaktig grunnlag, og i mange tilfeller også gitt antibiotika på feil grunnlag.

– Videokonsultasjon gir ikke den nødvendige sikkerheten ved diagnostikk for forskrivning for antibiotika. Man kan også lure på om det gjelder andre typer diagnostikk, sier Brelin.

En av de svenske tilbyderne som ble undersøkt var KRY, som i dag også opererer i Norge. Se svar fra KRY Norge lenger ned i saken.

– Roer seg

Brelin mener at tidligere optimistiske anslag om bruk av digitale tjenester kan ha tatt for hardt i.

– Det er nok ikke så nyttig med videokonsultasjoner som det har blitt fremstilt som. Nå tror jeg optimismen er i ferd med å roe seg litt, sier Brelin.

Han ser et begrenset bruksområde for videokonsultasjoner.

– Det er vanskelig å tro at å snakke med en ukjent pasient på videooverføring er like bra som at en pasient møter opp fysisk på et legekontor og snakker med en lege som kjenner vedkommende, sier Brelin.

– Skal videokonsultasjon brukes, bør det brukes til begrensede problemstillinger og av en lege som allerede kjenner pasienten, sier allmennlegelederen.

– Undersøkelsen ble fulgt opp

KRY er en av tilbyderne av digitale tjenester det ble sett på tjenestene til i den svenske undersøkelsen.

– Det stemmer at det ble gjennomført en undersøkelse i 2016 av vårt søsterforetak i Sverige, sier Thorleif Jansen, medisinsk sjef i KRY Norge.

– Undersøkelsen omfattet mange tusen konsultasjoner. I 40 tilfeller ble diagnosen lungebetennelse registrert i journalsystemet. I 26 av 40 tilfeller ble diagnosen lungebetennelse forsøkt stilt, og i 23 tilfeller ble det foreskrevet antibiotika. Dette er i strid med KRYs retningslinjer, og ble derfor fulgt opp grundig gjennom tettere oppfølging og veiledning av legene, sier Jansen.

– I en tilsvarende undersøkelse året etterpå ble det konstatert at KRY hadde rettet seg etter tilbakemeldingen fra STRAMA i Region Jönköping.

– Behandler ikke bronkitt

Jansen oppgir at det norske selskapet ikke følger opp lungebetennelse, bronkitt eller ørebetennelse.

– Det er mye vi kan diagnostisere og behandle digitalt, men det er selvsagt mye som ikke lar seg behandle uten fysiske undersøkelser også. Dette er grunnen til at vi i KRY Norge verken diagnostiserer eller behandler lungebetennelse, bronkitt eller ørebetennelse, sier Jansen.

– Imidlertid er grensen for hva som kan behandles digitalt under kontinuerlig utvikling. Etter hvert som det utvikles godt utstyr til hjemmediagnostikk og tester, vil mer kunne løses digitalt.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!