Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
FIKK OFTERE ANTIBIOTIKA: De amerikanske barna fikk resept på antibiotika ved 52 prosent av nettlegebesøkene, 42 prosent av legevakt-besøkene og 31 prosent av primærhelsetjeneste-besøkene. Foto: Colourbox

Studie: Barn fikk oftere antibiotika hos nettleger

En ny amerikansk studie viser at barn med luftveisinfeksjon fikk oftere antibiotika hos nettleger enn ved fysisk møte med lege.

Publisert: 2019-04-18 — 11.30

Studien er publisert i tidsskriftet Pediatrics og sammenligner antibiotikaforskriving til barn med symptomer på luftveisinfeksjon hos leger som tilbyr tjenester på nett med tradisjonelle besøk på legekontor og legevakt. Forskerne ved University of Pittsburgh Medical Center fant at nettlegene skrev ut antibiotika oftere enn legene som hadde et fysisk møte med pasientene.

– Nettlegene skrev oftere ut antibiotika ved tilstander der denne behandlingen ikke hjelper, for eksempel ved vanlig forkjølelse, sier forsker Kristin Ray i en pressemelding, ifølge svenske Läkemedelsvärlden.

Fikk antibiotika ved over halvparten av legebesøkene

De amerikanske forskerne benyttet seg av data fra en stor nasjonal database innen privat sykeforsikring. Forskerne undersøkte utfallet av alle legebesøk for barn i alderen 0-17 år på grunn av akutt luftveisinfeksjon fra 2015 til 2016.

4604 nettlegebesøk, 38.408 akutt-timer og 485.201 besøk i primærhelsetjenesten inngikk i studien. Forskerne foretok en matching av legebesøkene med utgangspunkt i blant annet alder, kjønn, kronisk medisinsk kompleksitet og boforhold.

Barna fikk resept på antibiotika ved 52 prosent av nettlegebesøkene, 42 prosent av legevakt-besøkene og 31 prosent av primærhelsetjeneste-besøkene.

Vurderte overenstemmelse med retningslinjer

Forskerne undersøkte også om legene fulgte de kliniske retningslinjene.

– Når det gjelder diagnoser hvor det kan være behov for antibiotika, som ørebetennelse, bihulebetennesle og halsbetennelse med streptokokker, fikk nettlegenes pasienter oftere andre antibiotika enn dem retningslinjene anbefaler, sier forsker Kristin Ray.

Antibiotikavalget stemte med kliniske retningslinjer i 59 prosent av reseptene fra nettleger, 67 prosent hos akuttlegene og 78 prosent hos primærhelsetjenesten.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!