Helseminister Bent Høie og den danske helseministeren Ellen Trane Nørby signerte intensjonsavtalen i København i september i fjor. Avtalen om å gjøre felles prisforhandlinger har imidlertid også fått kritikk. Foto: Anne Grete Storvik

Norge, Danmark og Island klar med første felles kjøp av legemidler

Innkjøpsorganisasjonene i de tre landene gjør sin første felles anskaffelse.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

For første gang skal nordiske land kjøre en felles legemiddelanskaffelse. Nå er konkurransegrunnlaget klart.

Det er Danske Amgros, Islandske Landspitali og norske Sykehusinnkjøp HF som denne uken offentliggjør konkurransegrunnlaget.

Helseminister Bent Høie og den danske helseministeren Ellen Trane Nørby signerte en intensjonsavtale om å gjennomføre felles prisforhandlinger på utvalgte legemidler, i fjor høst.
Les mer: Går sammen om å presse legemiddelpriser

Innkjøpsorganisasjonene i de tre landene har jobbet frem anskaffelse av følgende legemidler, ifølge Sykehusinnkjøp HF: methotrexate, anagrelide, meropenem, ondansetron, gentamycin og paracetamol.
Målet er også å bedre leveransesikkerhet på livskritiske legemidler som har vært lenge på markedet med sterk priskonkurranse.

Sikker forsyning av etablerte legemidler og finansiering av de nye dyre legemidlene er en utfordring både i Norge og Danmark.

Avtalen som ble signert i høst, peker på at innkjøpsorganisasjonene etter finanskrisen har opplevd at legemiddelindustrien har vært preget av konsolidering, av at generiske legemidler selges ut og at industrien kjøper opp nye preparater fra biotekvirksomheter.

– Samtidig har virksomhetene strammet til forretningsdriften, og bygd ned lagerbeholdningene. Markedet kjennetegnes nå av at det er færre leverandører, færre produksjonssteder og at flere leverandører kjøper inn varer hos de samme produsentene. Dette skaper en sårbar fornyingskjede, heter det i avtalen.
– Gledelig
– Det er gledelig at vi har fått til dette samarbeidet over landegrensene. Vi tror et slikt samarbeid kan være veien å gå for å oppnå bedre leveringssikkerhet. Dette er den første anskaffelsen vi gjennomfører sammen med våre naboer. Og blir den vellykket, ser vi for oss å samarbeide om flere legemiddelanskaffelser, uttaler innkjøpsdirektør Bente Hayes i Sykehusinnkjøp HF, divisjon legemidler (LIS).

«En naiv idé»

Avtalen har fått kritikk både fra norsk og dansk legemiddelindustri.

Den danske organisasjonen for industrien, Lægemiddelindustriforeningen (Lif), kalte avtalen en «en naiv idé» fordi de mente den ville skape for mange byråkratiske utfordringer.

Karita Bekkemellem, direktør for Legemiddelindustrien (LMI) uttalte at hun mener intensjonene er gode, men at forslaget virker lite gjennomtenkt:

– Norge og Danmark har ulik helsepolitikk, ulike markeder og ikke minst helt forskjellige systemer når det gjelder innføring av nye legemidler. Norge har Nye Metoder, Danmark har ikke et slik metodevurderingssystem. Hva skal Norge med Nye Metoder hvis meningen er å kjøre felles prisforhandlinger med Danmark, sa Bekkemellem.

Powered by Labrador CMS