Ørjan Leiknes Apeland, produksjonsleder ved Norsk Medisinsk Syklotronsenter, savner mer fokus på å sikre flere arbeidsplasser ved norske farmasøytiske produksjonsbedrifter. Foto: Lars Brock Nilsen

– Vi må sikre de norske produksjonsbedriftene

– Det er veldig mye fokus på innovasjon og oppstartsselskaper, men de glemmer den store industrien som driver det meste av eksporteinntektene, og det er legemiddelindustrien.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

– Det er veldig mye fokus på innovasjon og oppstartsselskaper, men de glemmer den store industrien som driver det meste av eksporteinntektene, og det er legemiddelindustrien. Vi har store produksjonsbedrifter i Norge, blant annet GE Healthcare på Storo og Lindesnes, Takeda i Asker og Vistin Pharma i Kragerø. Alle disse er store bedrifter som er verdensledende på sitt felt, sier Ørjan Leiknes Apeland, som er produksjonsleder ved Norsk Medisinsk Syklotronsenter. 

– Hvilke konkrete tiltak savner du i denne meldingen?

– Vi må sikre ikke bare disse oppstartsbedriftene, Men vi må også sikre de norske produksjonsbedriftene. Det som skjer med de små oppstartsselskapene er ofte at de starter opp her, men forsvinner ut av landet etter hvert. Og da forsvant de arbeidsplassene som vi skulle hatt. 

Apeland påpeker også positive tiltak i helsenæringsmeldingen, blant annet at det nevnes bedre rammevilkår for legemiddelindustri i meldingen.

– Hvis vi nå får til de tiltakene som nevnes rundt kliniske studier og får flere kliniske studier til Norge, så vil vi også få større industri i Norge. Og det er en positiv endring som vi ser her nå, sier han. 

Powered by Labrador CMS