BÅDE HELSE OG NÆRING: – Dette er ikke helsepolitikk eller næringspolitikk. Vi skal nå helsepolitiske og næringspolitiske mål samtidig, sa næringsminister Torbjørn Røe Isaksen da han la frem Helsenæringsmeldingen fredag. Foto: Lasse Moe

– Vi må åpne for mer samarbeid

– Det er summen av gode tiltak i stortingsmeldingen som skal trekke i rett retning, sa næringsminister Torbjørn Røe Isaksen da han la frem Helsenæringsmeldingen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

RIKSHOSPITALET (Dagens Medisin): Fredag la næringsminister Torbjørn Røe Isaksen frem Helsenæringsmeldingen.

– Dette er ikke helsepolitikk eller næringspolitikk. Vi skal nå helsepolitiske og næringspolitiske mål samtidig, sa Røe Isaksen.

Målet med meldingen er økt konkurransekraft i helsenæringen og økt bærekraft i helse- og omsorgstjenesten.

– Jeg håper at også stortinget ser at vi vil forbi den gammeldagse debatten om privat og offentlig. Denne meldingen handler om samarbeid – partnerskap som strekker seg over tid for å utvikle bedre løsninger, sa Røe Isaksen.

– Potensialet kan utnyttes bedre, sa Røe Isaksen, og pekte på utfordringer som liten kultur for samarbeid, uklar rolledeling og at antall kliniske studier går ned.

– Vi må åpne for mer samarbeid og det skjer ikke av seg selv. Det er summen av gode tiltak i stortingsmeldingen som skal trekke i rett retning, sa næringsministeren.

En av de konkrete tiltakene i meldingen er ifølge Røe Isaksen at de vil ta vekk dobbeltrollen til Direktoratet for e-helse, ved å drifte og utvikle IT-tjenster, samtidig som de skal være rådgivende organ. - Disse oppgavene overføres til Norsk helsenett.

– Som å gå fra hest til bil

På lanseringen deltok også Erik Fosse, avdelingsoverlege ved Intervensjonssenteret ved Rikshospitalet.

– Vi trenger lovgivning og teknologiløsninger som kan sammenlignes med da man gikk fra hest til bil, sa Fosse.

Han fortalte om behovet for nye tekniske løsninger innen helsetjenesten, og trakk også frem mulighetene innen presisjonsmedisin.

– I dag har vi enorme datamengder per pasient, sa Fosse.

– Hele organisasjonen er innrettet sånn at har du en diagnose så får du en behandling. Dette gir ulike effekter for pasientene. Vi tror at hvis vi kan bruke all data om pasientene og gi skreddersydd behandling så kan vi få en ensartet effekt, sa Fosse.

– Etterlengtet melding

– Det er en svært etterlengtet stortingsmelding som legges frem i dag. Det er litt som å feire 17. mai og julaften på samme dag, sa Kathrine Myhre, administrerende direktør i Norway Health Tech, som gledet seg til å lese stortingsmeldingen.

Også Kreftforeningen er positiv til vektleggingen av næringen.

– En aktiv helsenæring vil komme alle pasientgrupper til gode, men vi merker oss at det har blitt sagt at kreftpasienter kan være lokomotivet i norsk helsenæringssatsning. Det vil også komme andre pasienter til gode, sa assisterende generalsekretær Ole Alexander Opdalshei.

Powered by Labrador CMS