VIL HA INFORMASJON: - Fortell pasientene om muligheten for senskader, oppfordrer Heidi S. Brorson i Kreftforeningen legene. Foto: Vidar Sandnes

Oppfordrer leger til å ta opp senskader

Spesialrådgiver Heidi Skaara Brorson i Kreftforeningen mener at leger bør snakke med pasientene om senskader.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

RADIUMHOSPTALET (Dagens Medisin): Brorson delte erfaringer fra arbeid med senskader etter kreft på Kreftkonferansen 2019. Spesialrådgiveren i Kreftforeningen pekte på at det er en stor gruppe mennesker som lever med senskader etter kreft.

– Når man er ferdigbehandlet for kreftsykdom skal man være lykkelig, sa Brorson om forventninger om livet etter at kreften er behandlet.

Det er ikke alltid tilfellet, ettersom mange får senskader. Brorson trakk frem at det er lite kunnskap om hvordan senskader påvirker livet og gjenga pasienterfaringer knyttet til senskader. 

– Uforberedt

Brorson trakk spesielt frem fatigue, som ifølge rådgivere er oppgis som den mest plagsomme bivirkningen etter avsluttet behandling.

– Jeg føler meg innimellom som et batteri med bare en liten rød strek igjen. Men forskjellen på meg og et batteri, er at jeg ikke kan lades opp på ny.

Slik gjenga Brorson erfaringen fra en pasient med fatigue.

– De er uforberedte på hvor slitne de kommer til å føle seg. Mange tror at det er snakk om tilbakefall, sa Brorson.

Mener leger må informere

Brorson henviste til en undersøkelse av Kreftforeningen som viser at en av ti mener de har fått tilstrekkelig informasjon om senskader. 28 prosent er delvis enige i at de har fått tilstrekkelig informasjon.

Brorson henviste til helseministerens mantra «Ingen beslutning om meg, uten meg.»

– Man må informere. Fortell pasientene om muligheten for senskader, sa Brorson, som fortalte om pasienter som mener at legene ikke tror at de tåler å få informasjon.

– En god dialog gjør at jeg forstår bedre. Sånn tror jeg det er for flere, sa Brorson.

Powered by Labrador CMS