Bedre med samspill enn solospill om legemiddelmangel

Hvorfor kan ikke legemiddelindustrien ha større lagre av egne medisiner?

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Oddbjørn Tysnes

Innlegg: Oddbjørn Tysnes, direktør for næringspolitikk i Apotekforeningen

LEGEMIDDELMANGEL HAR denne vinteren blitt et stort tema i den offentlige debatten. Mangelsituasjonen er mer krevende enn noen gang, og det er etter hvert mange pasienter som blir berørt fordi legemiddelindustrien ikke kan levere de medisinene de selv produserer. Dette merkes godt i apotekene, som stadig oftere må hjelpe pasienter som står opprådd – uten den medisinen legen har forskrevet.  

I denne situasjonen blir jeg forundret over å lese kronikken til regionsjef Renée C. Tunold i Merck i Dagens Medisin (4/2019).  

BLIR SYNDEBUKK. Tunold maner til samspill om medisinmangel, men ser bort ifra de aktørene som kanskje gir de viktigste bidragene når legemiddelindustrien ikke er i stand til å levere legemidler til pasientene. Vi er enig om at samhandling med myndigheter, pasienter og legemiddelindustri er nødvendig når manglene oppstår, men er også sikre på at apotekene og legemiddelgrossistene er en viktig del av løsningen.  

Det er lite tvil om at den enkeltaktøren som kan gjøre mest for å unngå leveringsproblemer, er produsentene. Og det er like sikkert at det er apotekene som står nærmest utfordringene, når pasienten står i apoteket og ikke forstår hvorfor det skal være så vanskelig å skaffe akkurat hans eller hennes medisin. Ofte blir apoteket sett på som syndebukken, selv om vi alle vet at dette er å rette baker for smed. 

SMÅ LAGRE. Det er godt at industrien «jobber kontinuerlig for å unngå at slike problemer oppstår». Men kjernen i problemet er jo at svært mange legemiddelprodusenter har så små lagre av sine egne legemidler at de ikke kan levere når det oppstår en uventet hendelse. Hvorfor kan ikke legemiddelindustrien ha større lagre av egne medisiner?

Ofte blir apoteket sett på som syndebukken, selv om vi alle vet at dette er å rette baker for smed

Kostnaden for større lagre hos produsenten må være en brøkdel av kostnaden ved større lagre hos grossister, apotek eller myndigheter.

ET PARADOKS. Legemiddelindustriens representant peker på noen mulige løsninger, som i svært liten grad omfatter tiltak på industriens egen banehalvdel. Det er et paradoks i seg selv. Et større paradoks er at det ser ut til at legemiddelindustrien vil fjerne en av de viktigste mekanismene vi har når legemiddelmangel oppstår. Jeg tenker på import av utenlandske pakninger, som er legemiddelgrossistenes siste utvei for å skaffe livsnødvendige legemidler til et tomt norsk marked.

Ifølge Tunold er parallelleksport en av årsakene til legemiddelmangel. Hun ser bort ifra at Legemiddelverket har fastslått at det ikke kan dokumenteres at slik eksport rammer norske pasienter. Og hun ser bort ifra at et fungerende marked for parallellhandel utenom de etablerte kanalene, ofte er den viktigste og mest effektive løsningen for pasientene når produsentene ikke klarer å levere legemidlene sine.  

Apotekbransjen og grossistene er allerede med i et godt samspill for å løse utfordringene som oppstår når legemidler mangler. Dette samspillet kan fortsatt bli bedre. Det viser Tunolds innlegg med all tydelighet. 

Ingen oppgitte interessekonflikter

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 06/2019

Powered by Labrador CMS