Omtrent nok medisinstudenter

Hvis sykehusene skal dimensjonere antallet LIS1-stillinger, risikerer vi at antallet ikke samsvarer med behovet i kommunehelsetjenesten. Dette vil innebære en uforutsigbar og svak distriktspolitikk – mens primærhelsetjenesten er avhengig av økt rekruttering.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Øystein Ohr

Innlegg: Øystein Ohr, medisinstudent ved NTNU og leder av Norsk medisinstudentforening (Nmf)

I SIN KOMMENTAR i DM-spalten Unge stemmer (4/2019) diskuterer Amit Ighani hvor mange medisinstudenter vi trenger. Jeg ønsker å ta tak i to elementer fra hans innlegg:

  • Å fjerne sentral regulering av lege i spesialisering 1-stillinger (LIS1) og
  • regulering av antallet studieplasser.

Virkeligheten Ighani beskriver, er velkjent. To av tre fikk ikke LIS1-stilling i forrige søknadsrunde.

PROBLEMATISK LØSNING. Det er viktig å presisere at de som ikke får LIS1, ikke står i kø. Køordningen ble avskaffet sammen med turnus. Nå stiller hver søker til LIS1 likt i hver søknadsrunde uavhengig av hvor lenge de har ventet uten en LIS1-stilling.

Å la sykehusene ansette LIS1 etter eget behov, tror jeg kan skape flere problemer enn det løser. Dersom sykehusene dimensjonere antallet LIS1-stillinger, risikerer vi at antallet ikke samsvarer med behovet i kommunehelsetjenesten. Det vil være en uforutsigbar og svak distriktspolitikk i en tid hvor primærhelsetjenesten er avhengig av økt rekruttering.

Å la sykehusene ansette LIS1 etter eget behov, kan skape flere problemer enn det løser

INGEN OVERFLOD. Et frislipp av stillingene svarer heller ikke på spørsmålet om hvor mange medisinstudenter Norge trenger.

Kunnskapen og fremskrivingene vi har i dag, tyder på at det ikke er noen overflod av medisinstudenter. Legeforeningen estimerer et årlig legebehov på 1500. Andre estimater sier 1200–1300. Årlig uteksamineres omtrent 1150 norske medisinstudenter, med en liten overvekt av studenter som har studert i Norge. Dette antallet dekker omtrent inn for de nedre anslagene av fremtidig legebehov, og det stemmer overens med Helsedirektoratets anbefaling fra i vinter.

BEHOVET. Dersom det blir en større økning i antallet norske medisinstudenter fremover, er jeg veldig interessert i å diskutere muligheter for regulering av antallet studenter. Jeg er enig med Ighani i at ingen tjener på at vi får en stor overflod av nyutdannede leger, hvis det ikke er behov for dem. En begrensning via Lånekassen vil ha mange uheldige sider, men det mangler per i dag andre gode alternativer til dette.

Norsk medisinstudentforening (Nmf) mener altså at man skal ha et antall LIS1-stillinger som svarer til behovet for spesialister i fremtiden. Tilsvarende mener vi det bør utdannes medisinstudenter nok til å dekke det samme legebehovet. Når vi regner med utenlandsstudentene, er vi omtrent der i dag.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 06/2019

Powered by Labrador CMS