FORTVILER: – Dette er en medisin som er blitt tatt i bruk i flere land fordi den viser gode resultater. Derfor hadde vi forventet at beslutningsforum sa ja til at også norske pasienter skal få behandlingen, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen. Foto: Vidar Sandnes

Kreftforeningen reagerer på nei til ny medisin mot benmargskreft

– Norske pasienter dør mens vi diskuterer hvilke medisiner som skal innføres og hvem som skal betale for dem, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Mandag sa Beslutningsforum nei til legemiddelet til bruk i behandling av benmargskreft – iksazomab (Ninlaro) i kombinasjon med deksametason og lenalidomid. Dermed kan det offentlige ikke tilby dette legemidlet.

Kreftforeningen melder til Dagens Medisin at de er skuffet over prioriteringen.

LES MER OM VURDERINGEN AV MEDIKAMENTET HER: medisin mot benmargskreft vurderes innført

– Vi er svært skuffet over denne avgjørelsen. Dette er en medisin som er blitt tatt i bruk i flere land fordi den viser gode resultater. Derfor hadde vi forventet at beslutningsforum sa ja til at også norske pasienter skal få behandlingen. Dette er en uforståelig og fortvilende situasjon for de som nå fortsatt ikke får medisinen,  sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen.

Foreslår midlertidig finansiering
Ryel mener at den siste nei-saken ikke er enestående, og at den viser dilemmaet med systemet for å vurdere nye medisiner i Norge.

– Vi mener det haster med å få på plass en midlertidig finansieringsordning, slik at flere får tilgang til ny behandling, sier Ryel og viser til at både i Danmark og i England har de på plass midlertidige finansieringsordninger for innføring av nye kreftmedisiner.

Ved å ha en midlertidig finansieringsordning mener Kreftforeningens generalsekretær at man får et tredje alternativ i en beslutningsprosess.

Kanskje?
– Der Beslutningsforum i dag kan stemme «ja» eller «nei», kan man med en midlertidig finansieringsordning også stemme «kanskje». Å stemme «kanskje» gir en betinget godkjenning for bruk i en bestemt periode. I den samme perioden rapporteres effekten av den aktuelle medisinen inn, før saken går tilbake til beslutningstakerne for en endelig avgjørelse, sier hun.
– Konsekvensen av dagens ordning er at norske pasienter dør mens vi diskuterer hvilke medisiner som skal innføres og hvem som skal betale for dem. Det er helt uakseptabelt.  

Powered by Labrador CMS