REISER UT: Christer Mjåset mottar prestisjestipend og skal til USA for å forske på helsetjenester. Foto: Per Corneliussen

Ylf-leder Christer Mjåset får amerikansk prestisjestipend

Mjåset skal studere helsetjenesteforskning i USA til høsten. Han tar dermed ikke opp kampen om presidentvervet i Legeforeningen. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Norske Harkness Fellows

Unni Gopinathan (2018–2019)Marianne Storm (2017–2018)Birgitte Graverholt (2016–2017)Meetali Kakad (2015–2016)Bjørn Hofmann (2014–2015)Jan Frich (2013–2014)Hans Olav Melberg (2012–2013)Atle Fretheim (2011–2012)Berit Bringedal (2010–2011)Kilde: Folkehelseinstituttet

Det bekrefter Mjåset selv til Dagens Medisin.

Christer Mjåset har ledet Yngre legers forening (Ylf) de siste fire årene, men har varslet at han ikke tar gjenvalg som Ylf-leder. Siden 2017 har han vært visepresident i Legeforeningen. Det har blitt spekulert i om Mjåset kom til å stille som utfordrer til Marit Hermansen, dagens president i Legeforeningen, når foreningen på ny skal avholde presidentvalg i juni. I fjor høst uttalte Mjåset til Dagens Medisin at han ikke hadde bestemt seg.

Nå er avgjørelsen tatt. Mjåset forlater Legeforeningen til fordel for studier i USA.

Stiller ikke som presidentkandidat

Mjåset har blitt tildelt Harkness Fellowship in Health Care Policy and Practice. Dette er en stipendordning som finansierer ett års studieopphold for kandidater innen helsetjenesteforskning ved et amerikansk universitet. Ordningen er et samarbeid mellom den ideelle stiftelsen The Commonwealth Fund og Folkehelseinstituttet, og finansieres av Norges Forskningsråd.

– Du har tidligere gitt uttrykk for at du vurderte å stille som presidentkandidat i årets valg i Legeforeningen. Men nå har du bestemt deg for ikke å stille som presidentkandidat?

– Jeg har vært i Legeforeningen i snart fire og et halvt år og var motivert for å gjøre noe annet. Grunnen til at jeg ikke ville si noe om dette tidligere, er rett og slett fordi jeg var i en søknadsprosess. Prosessen har pågått siden tidlig i høst, så det er dette jeg har siktet meg mot og tenkt på en stund. Det er bare en person som får stipendet hvert år i Norge, og jeg er veldig glad for at jeg nådde opp.

– Er det tilbudet om stipend i USA som gjør at du nå velger å ikke stille som presidentkandidat?

– Det er dette jeg har siktet mot, ikk­­e presidentvervet.

– Føler meg heldig

Mjåset reiser til USA til høsten.

– Det er et velrennomert stipend, der man får mulighet til å arbeide med verdensledende forskere vet et Ivy League-universitet, samtidig som deltakerne kurses i helseadministrative og politiske utfordringer og møter helseledere og politikere fra hele USA. Jeg føler meg veldig heldig som får denne unike muligheten, sier Mjåset.

– En nasjonal investering

Magne Nylenna er fagdirektør ved Folkehelseinstituttet og leder den norske rekrutteringskomiteen for stipendet.

– Jeg pleier å kalle dette en nasjonal investering. Den som sendes fra Norge blir en del av et verdensledende fagmiljø og bygger et stort nettverk, som også kan trekkes veksler på og utvikles etter at vedkommende kommer tilbake til Norge igjen, sier Nylenna om ordningen.

– Må ha en fremtid i helsetjenesten

Christer Mjåset blir den tiende mottakeren av stipendet og den femte legen.

– Når vi rekrutterer tenker vi på personens fremtid og om prosjektet er relevant. Vi vil gjerne ha noen med både tyngde og bredde. Christer har klinisk erfaring, er midt i et akademisk løp og har betydelig organisasjonserfaring. Samtidig er han en vidsynt person, som også er skjønnlitterær forfatter og har gode allmennkunnskaper, sier Nylenna.

Skal sammenligne spinaloperasjoner

Mjåset tar i dag en doktorgrad i nakkekirurgi ved Forsknings- og formidlingsenheten for muskelskjeletthelse ved Oslo universitetssykehus. I USA skal han jobbe med et prosjekt om finansieringsmodeller for helsetjenester, med utgangspunkt i spinalkirurgi.

– Jeg skal se på ulike finansieringsmodeller som foreløpig ikke har kommet til Norge, sier Mjåset.

Han henviser til at han tidligere har skrevet om «value-based healthcare».

– Dette er en annen måte å finansiere helsetjenester på. Det er forsøkt innført i Stockholm-regionen, med vekslende hell, noe som delvis har å gjøre med at den skandinaviske helsemodellen er nokså annerledes enn den amerikanske, sier Mjåset.

– Jeg vil ta utgangspunkt i forskning jeg har gjort på spinalkirurgi, og se på barrierer og insentiver for å innføre dette under norske forhold.

Mjåset vil ha fagdirektør i Helse Sør-Øst, og tidligere Harkness-stipendiat, Jan Frich i Helse Sør-Øst som mentor.

Powered by Labrador CMS