OVERRASKET: – Jeg ble veldig overrasket og jeg var ikke klar over at dette var situasjonen, sier generalsekretær i Rådet for psykisk helse, Tove Gundersen. Nå krever hun en øyeblikkelig stopp i praksisen med å redusere uføretrygd til psykisk syke som må være innlagt lenge. Foto: Erik M. Sundt

Rådet for psykisk helse: – Må endres med øyeblikkelig virkning

Generalsekretær i Rådet for psykisk helse, Tove Gundersen, krever at praksisen med å redusere uføretrygd til psykisk syke stanses øyeblikkelig.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Som Dagens Medisin skriver, får pasienter som innlegges i en statlig psykiatrisk behandlingsinstitusjon redusert uføretrygden sin etter fire måneder. Dette skjer ikke med pasienter som er innlagt ved somatiske sykehus.
Les mer: Raser mot forskjellsbehandling av psykisk syke

Dette krever Rådet for psykisk helse og generalsekretær Tove Gundersen en slutt på, med øyeblikkelig virkning:

– Dette handler om mennesker i krise og som har psykiske problemer og utfordringer, og som nå får en slik merbelastning, sier Gundersen til Dagens Medisin.

Reduksjon i uføretrygd til denne pasientgruppen har vært praksis i over 20 år, etter et vedtak gjort i 1996-97, da det kom et unntak om at pasienter innlagt på somatiske sykehus ikke får redusert trygd. Unntaket kom som følge av at Stortinget ba regjeringen om å oppheve reglen om reduksjon ved opphold på somatisk sykehus, har arbeidsminister Anniken Hauglie (H) uttalt.

– Har dere ikke vært kjent med dette?

– Jeg ble veldig overrasket og jeg var ikke klar over at dette var situasjonen. En av forklaringene kan være at vi ikke har hatt oversikt nok, på ene siden. På den andre siden handler det om at dette berører mennesker som i perioder er i krise og som har problemer med å heve stemmen. Og som følge av nedleggelser av døgnplasser er det ikke så mange som har vært innlagt så lenge som fire måneder. Men omfanget er ingen unnskyldning for ikke å gjøre noe umiddelbart, sier Gundersen.

– En annen dimensjon er at når denne endringen trådte i kraft slik den beskrives, så er det svært uheldig at det ikke ble avklart at dette skulle gjelde alle pasientgrupper. Så jeg stiller spørsmål om våkenheten hos dem som besluttet ting den gangen.

Dagens Medisin har bedt arbeidsminister Anniken Hauglie (H) om ytterligere kommentarer.

Powered by Labrador CMS