Nomadeleger - som får jobb til tross for at de har blitt fratatt autorisasjonen, skal stoppes i et nytt samarbeid. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto:

Går sammen om å stoppe «farlige leger»

Et nordisk samarbeid skal jobbe for å avdekke nomadeleger.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Dagens Medisin har tidligere omtalt de såkalte nomadelegene - leger uten autorisasjon som får jobb i et annet land.

Disse utgjør en en trussel mot pasientsikkerheten i de nordiske landene.

I 2015 mente Nordisk ministerråd at EU og EØS sitt alarmsystem IMI i første omgang burde være tilstrekkelig for å stoppe disse legene.

International Market Information System (IMI) skulle være til hjelp for å kontrollere at helsepersonell har riktige kvalifikasjoner for å utøve sin virksomhet.

Men nå skal ikke de nordiske landene lenger være avhengige av dette alarmsystemet.

Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island er gått sammen om et mer omfattende alarmsystem, ifølge Danmarks Radio (DR) og omtalt av danske Dagens Medicin.
Det var DR som i 2015 avslørte hvordan det var mulig for nomadelegene å reise rundt mellom de nordiske landene selv om de hadde flere alvorlige saker på seg, og hadde blitt fratatt autorisasjonen i ett eller flere av landene.

Det er derfor de nordiske landene nå har gått sammen om et nytt system, der det skal utveksles langt flere opplysninger enn det som gjøres i EUs system i dag.

I dag skal medlemslandene sende advarsler til de andre landene dersom en lege får fratatt sin autorisasjon. Men i det nye felles nordiske systemet, skal det også rapporteres dersom legene har blitt underlagt et påbud eller fått advarsler i de nordiske landene.

Danmark og Sverige er de land som sender flest advarsler om leger. Fra 2016 til 2018 ble det sendt 206 advarsler fra disse landene. Tyskland, som har 14 ganger så stor befolkning, sendte kun 76 advarsler.

Powered by Labrador CMS