- Vi mener at Beslutningsforum har sagt nei til et fair, kostnadseffektivt tilbud, sier Ans Heirman, sjef for MSD i Norge. Arkivfoto. Foto:

– Langt mellom politiske ambisjoner og praksis

– Det er en vanskelig dag for pasienter som hadde håpet å få denne nye behandlingen, sier Ans Heirman i MSD Norge AS.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Heirman er administrerende direktør for legemiddelselskapet MSD Norge, som markedsfører pembroluzimab (Keytruda).

Hun reagerer på at Beslutningsforum mandag sa nei til å innføre en kombinasjonsbehandling med pembroluzimab og cellegift. Behandlingen brukes for den vanligste typen lungekreft, nemlig ikke-småcellet lungekreft.

Heirman viser til en studie som konkluderer med at pasientene har gode resultater av denne behandlingen.

Immunterapien pembroluzimab har vært i bruk ved norske sykehus mot andre kreftformer siden 2015, peker hun på.
– Vi lever i en spennende tid hva gjelder medisinske innovasjoner innenfor kreftbehandling. Vi har flere nye, svært lovende medisiner under utvikling. Det er derfor avgjørende at vi har systemer som bidrar til at pasientene får rask tilgang til nyvinningene. Det tar altfor lang tid nå, sier Heirman.

Langt mellom ambisjoner og praksis

Heirman ser at det er stor avstand mellom de politiske ambisjonene og det som skjer i praksis:

– På den ene siden har vi en regjeringserklæring som vil ha rask tilgang til nye medisiner, særlig på kreftområdet. På den andre siden ser vi at det tar mange måneder å evaluere livreddende behandling. Men vi har et Beslutningsforum som har sagt nei til flere enn halvparten av alle nye medisiner i 2018 - og nå også dette legemidlet.

En for høy kostnad for samfunnet, oppgir Beslutningsforum som årsak til at legemidlet fikk nei. Heirman sier firmaet har gitt et «svært godt» tilbud.

– Vi ønsker ikke langtrukne forhandlinger med mye frem og tilbake. Vi mener at Beslutningsforum har sagt nei til et fair, kostnadseffektivt tilbud, sier Heirman.

Hun viser også til at det  i år vil frigjøres minst 770 millioner kroner i sykehusbudsjettene fordi legemidler går av patent. Neste år vil beløpet øke til nesten 1,3 milliarder kroner. 
– Dette gir et betydelig handlingsrom for å gi tilgang til bedre behandling, mener hun.

Powered by Labrador CMS