SNUR OM TABLETTER: Tofacitinib (Xeljanz) tas nå ut av legenes verktøykasse etter at Pfizer skrudde opp prisen. Illustrasjonsfoto: Gettyimages Foto:

Trakk tilbake legemiddel-ja

Da legemiddelselskapet økte prisen på legemiddelet, ombestemte Beslutningsforum seg og stanser nå bruken av medisinen for ulcerøs colitt.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne artikkelen stod det at vedtaket gjaldt tofacitinib (Xeljanz) ved bruk for revmatoid artritt. Den riktige indikasjonen er ulcerøs colitt. Dagens Medisin beklager.

Beslutningsforum har tidligere sagt ja til at legemiddelet tofacitinib (Xeljanz) kan tas i bruk ved ulcerøs colitt.

Det er veldig spesielt Stig Slørdahl, Beslutningsforum

«Dersom det tilkommer nye opplysninger (herunder pasientsikkerhet, kostnadseffektivitet, biotilsvarende, overlevelsestall m. m.) som endrer resultatet vesentlig, vil beslutningen kunne vurderes på nytt», heter det i vedtaket fra oktober 2018.

Etter at Pfizer skrudde opp prisen i anbud, setter Beslutningsforum nå stopper for bruken.

– Økte prisen «betydelig»
– Firmaet økte prisen betydelig i anbud. Det gjør at vi må gjøre en ny vurdering av om legemiddelet er kostnadseffektivt. Derfor stopper vi bruken inntil vi får gjort en ny vurdering. Pasienter som allerede står på legemiddelet vil kunne fortsette, sier Stig Slørdahl, leder av Beslutningsforum.

Ingen nye pasienter får starte på behandlingen inntil den nye vurderingen er gjort. Dette er første gang Beslutningsforum tar tilbake et «ja».

– Etter at vi hadde åpnet for legemiddelet gikk firmaet hen og økte prisen mye. Det er veldig spesielt, sier Slørdahl.

– Fortsatt solid rabatt
Legemiddelselskapet Pfizer bekrefter at prisen har gått opp i siste anbud, men er overrasket over reaksjonen fra Beslutningsforum. Selskapet mener de ikke er bundet av størrelsen på rabattilbudet fra året før.

– Dette er en veldig uheldig situasjon. Prosessene er uklare, vi har fulgt den skriftlige informasjonen som Beslutningsforum har gitt oss til punkt og prikke, og så kommer vi i denne konflikten med beskjed om at vi burde ha forstått noe som ikke har blitt skrevet ned. Det er korrekt at prisene i årets anbud har gått litt opp fra året før, men prisen vi tilbyr er fortsatt med en svært solid rabatt, sier Kjell Magnar Hauger, som er leder for immunologi og inflammasjon i Pfizer.

Han peker på at det blir dyrere for sykehusene når Xeljanz tas ut av legenes verktøykasse.

– Xeljanz har ikke vunnet anbudet og skal ikke være førstevalg ved behandling, men er et viktig alternativ for noen pasienter. Behandlingen er åpenbart kostnadseffektiv, og dersom Xeljanz nå presses ut av legenes verktøykasse blir behandlingen av norske pasienter dårligere og dyrere. Utgiftene vil faktisk øke ettersom pasientene da må bruke mer kostbare behandlinger som er rangert etter Xeljanz i TNF/Bio anbudet. Vi håper Beslutningsforum ser dette og at vi gjennom dialog kan finne en konstruktiv løsning, sier Hauger. 

Powered by Labrador CMS