FORESLÅR NEMND: Regjeringen foreslår nå at alle fosterreduksjoner behandles i abortnemd. Her ved helseminister Bent Høie. Foto: Per Corneliussen/arkivfoto

Vil behandle alle fosterreduksjoner i nemd

– En opprydning som vi ønsker velkommen, sier klinikksjef ved Kvinneklinikken på St. Olavs hospital, om at regjeringen vil at alle fosterreduksjoner vurderes i abortnemd.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

STØTTER FORSLAG om NEMND: – Hovedgrunnen til at dette støttes av fagmiljøet, er at kvinner som har to barn i magen vil behandles likt som de som har ett barn i magen, sier klinikksjef Kjell Å. Salvesen ved St. Olavs hospital. Foto: St. Olavs hospital

I dag tirsdag la helseminister Bent Høie frem regjeringens forslag til endringer i abortloven, i samarbeid med fungerende leder i KrF, Olaug Bollestad. Regjeringen foreslår at fosterreduksjon ikke lenger skal være selvbestemt og at man skal søke om dette på lik linje med søknad om abort etter uke 12. Endringsforslaget er forankret i regjeringsplattformen og har vært gjenstand for debatt.

Kvinneklinikken ved St. Olavs hospital har ansvar for alle fosterreduksjoner i Norge.

– Fagmiljøet støtter lovendringen fra et medisinskfaglig ståsted, sier Kjell Å. Salvesen, klinikksjef ved Kvinneklinikken på St. Olavs hospital, som også tidligere har uttalt seg positivt om å behandle fosterreduksjoner i abortnemnd.

– Vil behandles likt

– Hovedgrunnen til at dette støttes av fagmiljøet, er at kvinner som har to barn i magen vil behandles likt som de som har ett barn i magen, sier Salvesen.

Klinikksjefen viser til at fosterreduksjon i dag, uavhengig av når signeres en begjæring om det, alltid gjennomføres etter 12. uke. Det vil si på et tidspunkt da det er krav om nemndsbehandling for abort av friske fostre.

– Til nå har noen av disse sakene blitt behandlet i nemd og noen ikke, så dette er opprydning som vi ønsker velkommen.

Skal gjelde alle typer fosterreduksjon

Forslaget innebærer at alle fosterreduksjoner fra nå av skal behandles i abortnemd.

– Dersom det er snakk om firlinger, noe som er svært sjeldent, er det stor enighet i fagmiljøet om at det er klokt å redusere ned til to fostre for å minimere risikoen for spontanabort og tidlig fødsel, sier Salvesen.

Når det gjelder trillinger, er det uenighet om hvor vidt det er størst risiko ved å gjøre et inngrep eller ikke å gjøre det.

– Det Høie nå ønsker, er at alle fosterreduksjoner skal i abortnemd. Det er greit nok det. Alle inngrep gjøres etter uke 12, så det er ikke så rart, sier Salvesen.

– Men jeg vil understreke at dette gjelder et lite antall kvinner, og at jeg tror at praksisen blir som før. De som ber om fosterreduksjon har tenkt nøye gjennom sin livssituasjon. Jeg tror ikke det blir en belastning å fortelle dette til nemda, sier Salvesen.

Powered by Labrador CMS