«ANNUS HORRIBILIS»: – Det er ikke mange sammenlignbare situasjoner siden RHF-reformen kom, så vidt jeg kan huske; At styreleder, styrenestleder og direktør trekker seg, sier Ansgar Gabrielsen, som nå gir seg etter et år som styreleder i UNN. Arkvifoto. Foto:

UNN-styreleder gir seg: – Det var mye armer og bein

– «Annus horribilis» og «ingen festreise», sier Ansgar Gabrielsen om sitt år som UNN-styreleder.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Den tidligere helseministeren for Høyre, Ansgar Gabrielsen, kunngjorde torsdag kveld at han takker av som styreleder for Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), etter et år i vervet.

Gabrielsen tok vervet i fjor,  en drøy måned etter at UNN-styreleder Jorhill Andreassen, styrenestleder Erling Espeland og administrerende direktør Tor Ingebrigtsen trakk seg som følge av trussel-saken.

– Vil ikke gi meg selv karakter
Overfor media torsdag brukte han uttrykket «Annus horribilis», og uttalte at året ikke har vært en «festreise» akkurat.

Det er mange politiske og følelsesmessige sider i en slik sak Ansgar Gabrielsen

– Hva mente du?

– Inngangen til jobben var slik. Det er ikke mange sammenlignbare situasjoner siden RHF-reformen kom, så vidt jeg kan huske; At styreleder, styrenestleder og direktør trekker seg.

–  Det var mye armer og bein, sier Gabrielsen til Dagens Medisin.

– Kan du beskrive hvordan dette var for deg?

– Det var en situasjon der en virksomhet med 6000 ansatte mistet direktør, nestleder i styret og styreleder. Det var et betydelig spenningsnivå mellom UNN og Helse Nord. Det har preget virksomheten ganske lenge, og det er utfordrende i seg selv i en så stor organisasjon.

– Hvordan syns du selv at du taklet den?

– Jeg skal være forsiktig med å gi meg selv karakter. Men jeg synes styret totalt håndterte det på en veldig god måte. Jeg tror ting har roet seg nå, det tyder tilbakemeldingene vi har fått, på. Det er også blitt en mye større grad av et normalisert forhold til Helse Nord, på en god måte. Dette var min intensjon fra første stund. Det skyldes ikke bare UNN, men også Helse Nord. De viktige overordnede strukturelle tingene går nå i riktig retning.

– Det omstridte punktet i regjeringsplattformen, om at Finnmarkssykehuset og UNN Skal slås sammen: Hvor mye visste du om dette før det kom?

– Det jeg visste var lite. Jeg hadde bare hørt det nevnt som en mulighet i forbifarten. Nå står det nå engang der, og det er Helse Nords oppgave å prøve å gjennomføre det.

– Vi har vært klare fra UNNs side på hvordan vi mener dette må håndteres. Og i styremøtet i går gjorde vi et vedtak der vi pekte på en del viktige punkter som må utredes før det tas en endelig beslutning, om hvordan vi må ivareta regionen og sykehusfunksjonene.

– Er du for eller mot sammenslåing?

– Det ville være veldig dumt å svare at jeg er veldig for, eller veldig imot, det er viktig å utrede fordeler og ulemper og å veie dem opp mot hverandre. Styret har nå pekt på muligheten for å ta ut ytterligere synergier i samarbeidet, uten å slå sammen.

Politikk og følelser
– Det er mange overordnede politiske og følelsesmessige sider i en slik sak, som en konsulentrapport ikke nødvendigvis tar opp i seg. I en tid etter betydelige konflikter mellom Troms og Finnmark som følge av regionreformen, så kan vi ikke late som om det ikke har eksistert.

– Hva skal du gjøre nå?

– Det må jeg si var et underlig spørsmål. Jeg hadde 150 ting før jeg tok jobben, så det er vel ikke en problemstilling, men jeg skal trappe ned på styreverv, sier Gabrielsen til Dagens Medisin. Han signaliserte da han tok vervet, at han skulle ha det i 12 måneder.

Powered by Labrador CMS