VIL HA KULTURENDRING: – En liten gruppe leger med mye kompetanse og makt lager trøbbel for mange, sier Per-Kristian Jensen, tillitsvalgt for LIS1, tidligere turnusleger, ved UNN Tromsø. Foto: Privat/UNN

Tar oppgjør med bøllete bakvakt-overleger

Etter at en fersk LIS1 gråt på vakt etter tøff behandling av bakvakt, sendte tillitsvalgt Per-Kristian Jensen epost til alle overlegene ved UNN Tromsø.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Per-Kristian Jensen, som er lege i spesialisering (LIS1) og tillitsvalgt ved UNN Tromsø, vil ha slutt på kjefting, nedsnakking og spydige kommentarer mot yngre leger fra sine mer erfarne kolleger. Han sier dette er en form for trakassering som det fortsatt snakkes lite om.

– Det er en liten gruppe leger det er snakk om, men de lager mye trøbbel for mange. Slik skal det ikke være, sier Jensen til Dagens Medisin.

– Ufin oppførsel
Nylig satt han i akuttmottaket sammen med en fersk lege i spesialisering (LIS1) som gråt etter å ha fått en overhøvling på telefon fra bakvakten. Det var første dag på jobb for den ferske legen.

– Det var mellomvakten som hadde bedt henne ringe bakvakten, så hun var meldebudet som fikk kjeften. Jeg hørte ikke hva som ble sagt, men det var ufint. De erfarne i akuttmottaket kom støttende til og sa at dette måtte hun ikke ta personlig, for slik har det alltid vært, forteller Jensen.

Samme kveld bestemte Jensen seg for å ta opp problemet – ved å sende epost til alle overlegene ved sykehuset på vegne av alle LIS1 ved sykehuset.

Selv om det alltid har vært slik så skal man ikke finne seg i slik oppførsel Per-Kristian Jensen, LIS1 og tillitsvalgt

«I dag er dere ledende innenfor deres fagfelt, men dere har vært i våre sko en gang. Helt fersk og med jobb over hodet», skriver Jensen i eposten der han minner overlegene om deres ansvar for opplæring.

«Husk. Til syvende og sist er vi kolleger. For å bli best mulig, er det viktig at man tør stille spørsmål når man lurer (…)Vi har akkurat startet i et utdanningsløp, og alle er nok enige i at man lærer mer dersom man ikke opplever frykt. Du vil vel ha den beste til din avdeling når den tid kommer?».

Hele innlegget er publisert på yngreleger.no og hyppig delt i sosiale medier. Mange kommenterer at de kjenner seg igjen i problemet og støtter at dette tas opp. Responsen overrasket Jensen.

Fikk positiv respons
– Jeg fikk vanvittig mange svar, som var udelt positive. Det har vært overleger som har satt pris på å bli minnet på sitt ansvar, og jeg har vært i møte med representanter fra ledelsen som ønsker å få vite om slike hendelser. Flere har bekreftet at kulturen har vært slik i alle år, men at ingen har sagt det så klart og høgt før. Jeg tror ikke dette er et spesielt fenomen for UNN, men at det er gjengs over hele Norge og kanskje et større problem på store sykehus, sier legen.

Jensen har tidligere jobbet som ambulansearbeider i mange år, og ble overrasket i møtet med den hierarkiske legekulturen.

– Overlegene har et enormt arbeidspress og jeg har forståelse for at de er overarbeidet og gjerne skulle vært foruten noen arbeidsoppgaver og telefoner. Men dette er et systemproblem, og ikke noe man kan la gå utover kolleger, sier han.

– Problemet må snakkes om
Han synes det er bra at problemet blir tatt alvorlig av ledelsen. I februar skal han i nytt oppfølgingsmøte med ledelsen, og han har bedt alle han er tillitsvalgt for om å rapportere inn alle hendelser. Senest i går var han i samtale med en LIS2 som hadde bestemt seg for å slutte på en avdeling. Hun hadde vært usikker på om det var riktig valg, men spydigheter og ufine kommentarer fra kolleger fikk henne til å ta en endelig avgjørelse

– Det som bekymrer meg er at mange sier at «det alltid har vært sånn». Men selv om det alltid har vært slik så skal man ikke finne seg i slik oppførsel. Når slik oppførsel aksepteres, hvordan skal vi da klare å unngå at leger blir sånn selv? Vi må snakke om problemet. Alle er tjent med at legen gleder seg til å gå på jobb, både oss som leger og pasientene, sier han.

Fagsjef: Uakseptabel atferd
Medisinsk fagsjef Haakon Lindekleiv ved UNN Tromsø roser Jensen for å ta opp dette temaet.

IKKE GENERELT UNN-PROBLEM: Haakon Lindekleiv, medisinsk fagsjef ved UNN, understreker at det er snakk om enkeltleger som viser uakseptabel atferd. Foto: Per-Christian Johansen, UNN

– Da jeg ble kjent med brevet inviterte jeg Jensen til møte. Vi avklarte hvem og hva dette gjaldt. Jeg ble også kjent med lignende tilfelle med annen bakvakt. Dette følges opp av de involverte bakvaktenes nærmeste ledere, sier Lindekleiv.

– Dette er uakseptabel adferd som ikke hører hjemme på UNN. Tilbakemeldingen fra legene i spesialisering del 1 er at slik oppførsel ikke er et generelt problem i UNN, understreker han.

Legene det er rapportert om har ikke blitt møtt med sanksjoner.

Følges opp med veiledning
– Bakvaktene dette gjelder følges opp av sine nærmeste ledere. De får veiledning i å bedre forstå hvordan andre oppfatter det de sier. Det som kanskje var akseptert atferd for noen tiår siden er ikke greit i dag. For pasientsikkerheten er det avgjørende at yngre leger tør kontakte sine erfarne kolleger, sier Lindekleiv.

– Kan leger i spesialisering ved UNN være trygge på å bli tatt i god på en god måte av sine overleger i fremtiden?
–  Tilbakemeldingene fra legene i spesialisering del 1 er at de generelt opplever å bli tatt imot på en høflig og god måte. Jeg er glad for at dette temaet blir tatt opp. Det er viktig at vi har en kultur der helsepersonell sier ifra dersom de opplever uakseptabel oppførsel fra kolleger, sier fagsjefen.

Powered by Labrador CMS