Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

NY STUDIE: Drøyt halvparten av kvinnene som hadde vært utsatt for høye krav på jobb opplevde en vektøkning over 20 år, og vektoppgangen deres var 20 prosent høyere enn kvinner med lave arbeidskrav. Illustrasjonsfoto: Getty Images

NY STUDIE: Drøyt halvparten av kvinnene som hadde vært utsatt for høye krav på jobb opplevde en vektøkning over 20 år, og vektoppgangen deres var 20 prosent høyere enn kvinner med lave arbeidskrav. Illustrasjonsfoto: Getty Images

Høye krav på jobben kobles til vektøkning hos kvinner

Kvinner som ble utsatt for høye krav på jobben over tid gikk mer opp i vekt enn kvinner med lave arbeidskrav, ifølge en svensk studie.

 

Annons:

– Det vi kunne se er at høye krav på jobben spiller en rolle for kvinners vektoppgang, mens det for mannen ikke fantes noen assosiasjon mellom høye krav og vektoppgang, sier Sofia Klingberg, folkehelseforsker ved Sahlgrenska akademin ved Gøteborg universitet, i en pressemelding.

Hun er førsteforfatter av en studie som nylig er publisert i Arhices of Occupational and Environmental Health. Artikkelen bygger på en populasjonsstudie der 3872 svensker er fulgt gjennom 20 år.  Ved tre tilfeller er studiedeltakernes kroppsvekt og arbeidsforhold kartlagt.

Kun for kvinner
Personene har blant annet svart på spørsmål om arbeidstempo, psykisk stress og om det er nok tid til å utføre oppgavene. Resultatene viser at det både for kvinner og menn er vanligere å gå opp i vekt i jobber med lav kontroll.

I tillegg spiller langvarig eksponering for høye krav en rolle for kvinner; Drøyt halvparten av kvinnene som hadde vært utsatt for høye krav opplevde en vektøkning over 20 år, og vektoppgangen deres var 20 prosent høyere enn kvinner med lave arbeidskrav.

Høy utdanning beskytter ikke
Dette gjaldt både for kvinner med og uten høyere utdanning. Forskerne vet ikke hvorfor mennenes kroppsvekt ikke påvirkes på samme måte, men har en teori.

– Vi har ikke undersøkt de underliggende årsakene, men man kan tenke seg at dette skyldes en kombinasjon av krav til jobben, og at kvinner oftest tar større ansvar for hjemmet, noe som kan gjøre det vanskelig å trene og leve sunt, sier Klingberg.

Relaterte saker

Kommentarer

 • Mett og god 22.01.2019 10.14.29

  Trodde ikke man hadde tid til å spise så mye, dersom man hadde så høye krav, til jobben... https://www.utdanningsnytt.no/nyheter/2018/august/skolepress-og-stress-oker-sarlig-blant-jenter/

Nyheter fra startsiden

Har kontrollert helsevesenets ressursbruk i 25 år

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!