FORNØYD: – Denne er mer forpliktende og detaljert om helse, enn den forrige, sier president Marit Hermansen i Legeforeningen. Foto: Vidar Sandnes

Legepresidenten: – Ganske fornøyd med ny regjeringsplattform

Legepresident Marit Hermansen trekker frem fokus på fastlegeordningen, økningen i antall LIS-1-stillinger, og nasjonal helse- og sykehusplan som viktige punkter i den nye regjeringsplattformen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Regjeringen Høyre, Frp, Venstre og KrF lanserte sin politiske plattform i går.

Et sammendrag av helsesakene leser du her.

– Denne er mer forpliktende og detaljert om helse, enn den forrige, sier president Marit Hermansen i Legeforeningen til Dagens Medisin.

Hermansen mener at Legeforeningen har fått gjennomslag for mange av sine fanesaker.

– De tre viktigste sakene er etter min mening Fastlegeordningen, å øke antall LIS-1 stillinger, og tiltakene i Nasjonal helse- og sykehusplan.

Løsning for fastlegene?
Hermansen viser til at den nye regjeringen forplikter seg til flere tiltak for å løse fastlegekrisen og mener flere av formuleringene om fastlegeordningen er resultat av det Legeforeningen og departementet kom frem til i høst.

– Disse forpliktelsene er en naturlig forlengelse av dette arbeidet. Vi vet hva som trengs på lang sikt. Det er tiltak både for å beholde leger og rekruttere nye, med kort og lang tidshorisont. Det er viktig at man ikke bare skyver ansvaret over til en handlingsplan. Konkrete tiltak som de unge har tro på er viktig. Vi forventer at regjeringen har fullt trykk på fastlegeordningen fremover. Det må skapes fornyet håp, sier hun.

I den politiske plattformen er det også nevnt at regjeringen vil øke antall LIS1-stillinger. Blant annet for å møte rekrutteringsutfordringer i fastlegeordningen.

– Det er viktig at de er helt tydelige og øker slikt at det monner. Vi har krevd to hundre stillinger, sier Hermansen.

Positiv til investeringsplan
Legepresidenten trekker også frem at det er en helhetlig investeringsplan i Nasjonal helse- og sykehusplan.

– Dette er nytt og det er et tydelig og viktig skritt i riktig retning for sykehusene.

Hun påpeker at regjeringen også vil sikre stedlig ledelse.

– Dette var en del av forrige helse- og sykehusplan, men har dessverre ikke blitt fulgt godt nok opp. Det er derfor gledelig at regjeringen nå presiserer dette.

Hermansen mener det også er positive saker på folkehelseområdet. – Det er tydelig formulert større innsats mot fysisk aktivitet, tobakk og antibiotikaresistens. Dette er viktig tematikk.

Powered by Labrador CMS