Følger du drømmen?

Kjære helsearbeider! Hva er din drøm?

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Marie Karoliussen Clason

UNGE STEMMER-KOMMENTAREN: Marie Karoliussen Clason, provisorfarmasøyt som jobber for Bayer AS etter flere år i apotek

DRØMTE DU OM å hjelpe folk da du var yngre? Ville du kanskje bli lege for å kurere de syke? Forske på ny medisin for å hjelpe dem som ikke fikk effekt av den behandlingen som ble gitt når noen nær deg ble rammet av sykdom og døde? Kanskje ville du bli psykolog for å være den som klarte å nå inn til dem som har gjemt seg i sitt eget hode? Bli jordmor for å være vitne til livets start hver dag? Forstå livets mysterier? Fordype deg i kroppens sammensetning og funksjoner?

Det er mange som vil ha noe de skulle ha sagt om hvordan helsepersonell utfører sin jobb, hvem de skal svare til – og de som setter grenser for hva som er lov til å gjøre. Vi har alle et samfunnsoppdrag; vi skal fylle ønskene til pasienter og pårørende. Vi har både nære og fjerne sjefer med ulike tanker om hva og hvordan.

SAMFUNNSOPPDRAGET. Hvordan skal vi klare å møte alle forventningene?

Vi som er helsepersonell, står for ett av de viktigste samfunnsoppdragene: Vi skal opprettholde god helse i befolkningen. Dette, sammen med det å opprettholde lov og orden, utdanne den neste generasjonen og styre landet, er de mest omtalte sakene i mediene. Alle vil mene noe.

Hva mener du? Føler du at du har nok du skulle ha sagt om din egen arbeidshverdag? Hvem representerer deg? Har du kanskje gitt opp å si noe?

Hva er målet ditt når du drar på jobb? Er du på jobb for å tjene penger? Skal du hjelpe flest mulig mennesker?

MÅLET. Hva er målet ditt når du drar på jobb? Er du på jobb for å tjene penger? Skal du hjelpe flest mulig mennesker i dag? Eller skal du sikre deg at de du møter, ikke skal ha flere spørsmål når de går enn da de kom? Vil du skrive rapporter som gjør at nestemann i rekka vet så mye som mulig, eller skal notatene bare dekke så mye som du rekker før tida er ute? Når du disse målene?

Kravene til dokumentasjon, pasientens rett til innsyn og begrenset tid til hver oppgave gjør kanskje at mye av tiden går med til å notere. Føler pasienten seg sett og hørt?

Arbeidsgiver og oppdragsgiver kan ha ulike prioriteringer. Oppdragsgiver ønsker best mulig kvalitet for minst mulig kostnad, og arbeidsgiver ønsker å tjene penger på jobben du skal gjennomføre.

DRØMMEN – OG KRAVENE. Ønsker du å bruke tid på hver og en av pasientene du møter, kan det fort hende at du får beskjed om å være mer effektiv i jobben din. Det kan være vanskelig å møte alle krav, huske alle biter av det omfattende lovverket som skal styre oss, og fortsatt se pasienten fremfor oss og gi den hjelpen vedkommende trenger av oss her og nå.

Har jeg et svar på alle disse spørsmålene? Nei. Men jeg er veldig nær drømmejobben min, å jobbe med produksjon av nye legemidler som redder liv.

Lever du ut drømmen?

Oppgitte interessekonflikter: Artikkelforfatteren er tidligere leder av Norwegian Pharmaceutical Students Accossiation (NoPSA)

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 01/2019

Powered by Labrador CMS