KRITISK: – Jeg synes ikke det har noe for seg å holde lukkede fagdiskusjoner. Det vi sier må tåle dagens lys. Det mener jeg bestemt, sier nevrolog Elisabeth Celius (OUS). Her avbildet under ECTRIMS i Berlin. Foto: Lasse Moe

Stenger MS-møte for legemiddelindustrien og presse

Sykehusinnkjøps kommende møte om multippel sklerose-legemidler stenges for allmennheten. MS-forbundet, LMI og medlem av spesialistgruppen er kritisk til praksisen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Nylig ble anbudsvinnerne av priskonkurransen på TNF BIO (revmatologi, hudsykdommer og mage-tarmsykdom) og hepatitt C-legemidler offentliggjort.

Under de to forrige møtene fikk selskaper fra legemiddelindustrien og presse mulighet til å følge anbudsseminarene arrangert av Sykehusinnkjøp.

Dagens Medisin dekket nylig TNF BIO-møtet som ble avholdt i Holmenkollen, men var ikke tilstede under Hepatitt C-møtet.

Lukkede dører
Samme grad av åpenhet utøves ikke for anbudskonkurransene og de påfølgende fagseminarene for multippel sklerose (MS).
I år er legemiddelindustrien og presse utestengt fra ukens kommende seminar, hvor spesialistgruppens anbefalinger for MS-legemidler offentliggjøres. På seminarene avholdes det også fagseksjoner, hvor klinisk praksis diskuteres blant de ledende fagfolkene innen MS-medisin (fullt program leser du her).

VISER TIL SPLITTELSE: – Det behov for fagmiljøet om å snakke om behandling i ro og mak. Uten å ha industrien på gangen, dette må man respektere, sier innkjøpsdirektør Bente Hayes i Sykehusinnkjøp. Her avbildet under TNF-BIO-anbudsseminaret i år. Foto: Vidar Sandnes

Heller ikke i disse diskusjonene vil det være mulighet for pressen å delta. Praksisen står i sterk kontrast til de to siste seminarene – som blant annet har blitt strømmet til offentligheten av Sykehusinnkjøp.

Overrasket
– Jeg synes det er trist at møtet er stengt, sier Elisabeth Celius, overlege i nevrologi på Oslo universitetssykehus.

Hun sitter i spesialistgruppen til Sykehusinnkjøp for MS-legemidler, og mener bakgrunnen for stenging av møtet ble lagt frem for MS-spesialistgruppen med et premiss om at også de andre anbudsseminarene skulle være stengt.

– Vi ble fortalt av Sykehusinnkjøp at industrien ikke heller skulle være tilstede på TNF-bio og hepatitt C-møtet. Vi fikk beskjed om at dette var løsningen i år. Jeg ble derfor veldig overrasket over at TNF-bio var åpent, da det var pressedekning derfra og Legemiddelindustrien (LMI) henviste til møtet.

Celius forklarer til Dagens Medisin at ettersom saken ble lagt frem for spesialistgruppen som at de andre møtene skulle være lukket – hadde de ikke store innvendinger mot å lukke møtet.

MISFORNØYD: – Det gjør at dialogen mellom helseforetakene og leverandørene reduseres, og bygger ikke opp under transparens og samhandling, som alle partene er avhengige av, sier seniorrådgiver i LMI, Line Walen. Foto: Per Corneliussen

LES OGSÅ: Nevrologene Trygve Holmøy og Lars Bø støtter stengingen av det kommende møtet.

Kritisk til hemmelighold
Celius er klar på at hun ønsker offentlighet om fagdiskusjonene.

– Jeg synes det er en uting å lukke møter, sier hun og peker på at hun ikke tror at det har store faglige fordeler å holde møtet lukket.

– Jeg synes ikke det har noe for seg å holde lukkede fagdiskusjoner. Det vi sier må tåle dagens lys. Det mener jeg bestemt.

Overlegen synes det er en lei utvikling i Sykehusinnkjøp sin praksis.

– Det er en utvikling både med hemmelige priser og at man stenger ute leverandører. Det synes jeg er trist, sier Celius som påpeker at hun er for åpne priser – og at alle skal være invitert. Sykehusinnkjøp famler når de stenger ute industrien, sier hun.

Celius er sikker på at beslutningen om å stenge møtet har en klar sammenheng med uroen som bredte seg i MS-miljøet etter diskusjonene om off label-behandling, som oppsto etter Sykehusinnkjøps møte i fjor i Kristiansand.

– Omfanget av off label-bruk ble kjent gjennom forrige møte. Jeg mener at det er veldig bra at det ble kjent. Kompetansesenteret har gått i spissen for en praksis på tvers av retningslinjer. Det er klart at dette måtte frem.

Uenig i premiss for møtet
Farmasøytisk rådgiver Anne Helen Ognøy har ansvaret for anbudsrunden på MS-legemidler og var tilstede under gruppemøtet for MS-spesialistgruppen, hvor det ble bestemt å stenge møtet. Hun kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen til Celius om at spesialistgruppen fikk forespeilet at blant annet TNF-møtet også skulle være stengt for industrien.

– Jeg forstår ikke hvor dette kommer fra og er veldig overrasket over påstanden. Det er ikke blitt kommunisert at TNF-møtet eller hepatitt C-møtet skulle stenges, sier Ognøy til Dagens Medisin. 

Hun viser til at begge møtene var åpne og at de ble strømmet gjennom Sykeshusinnkjøp sine nettsider.

Viser til internt fora
Innkjøpsdirektør Bente Hayes i Sykehusinnkjøp forklarer bakgrunnen for stengingen av møtet med at det var behov for at klinikerne skal få diskutere valg av behandling i et internt fora.
Hun presiserer at det også alltid har vært slik at anbudsseminarene til Sykehusinnkjøp er å regne som interne seminarer for helseforetakene.

– Vi har sett behovet for å diskutere behandlingene av de ulike diagnosene og å lukke seminaret har vært et ønske fra spesialistgruppen. Vi arrangerer seminaret sammen med spesialistgruppen og det er de som er våre oppdragsgivere her, presiserer hun. 
Åpenhet var «ekstratilbud»
Leverandører og presse har tidligere vært invitert inn til anbudsseminarene som et «ekstratilbud» fra sykehusinnkjøp, forklarer Hayes.

– Vi har tidligere valgt å invitere inn anbudsleverandørene sammen med klinikerne og pasientorganisasjonene som har vært representert i spesialistgruppen. Men denne gangen er seminaret i all hovedsak for klinikerne. Industrien er ikke invitert. Invitasjonen har gått ut til helseforetakene, ansatte og MS-forbundet som sitter i spesialistgruppen.

Har det alltid vært invitert leverandører til anbudsseminarene?

– Jeg har ikke detaljene helt tilbake til 2006, men jeg tror at de første var interne, sier Hayes og medgir at det deretter har vært vanlig å invitere industri og presse.

Hayes viser også til at det ikke kommer endringer i MS-anbefalingene i år. Og at dette også var vesentlig for hvorfor ikke anbudsleverandørene ble invitert.

– Pressen har viktig rolle
– Hva mener du om pressens rolle i å rapportere fra disse anbudsseminarene?

– Pressen har en viktig rolle i å balansere informasjonen som kommer ut om legemidler og pressen er en viktig stemme i det offentlige rom, sier Hayes.

Hayes sier hun er kjent med fjorårets diskusjon om «off label-bruk» på LIS-møtet og viser til at det er splittelse i MS-fagmiljøet om bruken.

– Det behov for fagmiljøet om å snakke om behandling i ro og mak. Uten å ha industrien på gangen, dette må man respektere, sier Hayes og mener at det ikke er grunn til å skape inntrykk av at det er en konflikt med Legemiddelindustrien.

Innkjøpsdirektøren forklarer at Sykehusinnkjøp har fått en skriftlig forespørsel fra LMI at MS seminaret ikke er åpent for anbudsvinnerne. 

– Dette har vi besvart, i tillegg har det vært møte med Legemiddelindustrien (LMI) uten at temaet kom opp, og jeg opplever at ballen er «lagt død».

Hayes avviser Celius sin påstand om hvorfor møtet ble lukket og ønsker ikke kommentere uttalelsen om at «Sykehusinnkjøp famler» når de ikke inviterer inn industrien til seminaret.

– Legemiddelprisene er unntatt offentlighet og det vil jeg forholde meg til, sier Hayes. 

– Reduserer dialogen
Interesseorganisasjonen Legemiddelindustrien (LMI) sier til Dagens Medisin at de mener det er uheldig at seminaret stenges for leverandørene.

– Det gjør at dialogen mellom helseforetakene og leverandørene reduseres, og bygger ikke opp under transparens og samhandling, som alle partene er avhengige av, sier seniorrådgiver i LMI, Line Walen.

– I seminaret skal blant annet legemidlene ocrelizumab og rituksimab diskuteres. Bare førstnevnte er medisinsk godkjent for behandling av MS. Basert på programmet ser det ut til at helseforetakene vil bruke møtet til å fremme systematisk behandling utenfor indikasjon på gruppenivå, kun for å spare penger, påpeker Walen.

Hun viser til at Folkehelseinstituttets fullstendige metodevurdering på MS-feltet ennå ikke er ferdigstilt.

– Den vil kunne gi svar på om behandling utenom indikasjon er likeverdig med annen behandling. Vi mener det er problematisk å åpne for bruk utenfor indikasjon før dette er avklart, sier Walen.

MS-forbundet er kritisk
Dagens Medisin får opplyst fra MS-forbundet at de stiller med tre representanter på det kommende møtet til Sykehusinnkjøp.

– Min kjennskap til denne saken er som observatør i Sykehusinnkjøp, sier Mona Enstad, leder i MS-forbundet.

– Det kom brått på at det kommende seminaret skulle stenges for industrien i et gruppemøte vi hadde. Det virket som det var enighet i fagmiljøet om å stenge.

– Fra MS-forbundets synspunkt så forstår vi ikke hvorfor dette skal holdes for lukkede dører. Møtet fra i fjor ligger ute på nett. Denne tematikken er det mange som kunne trengt mer informasjon om, sier Enstad.

Hun mener møtet burde vært et åpent seminar, med åpne diskusjoner.

– Det er store uenigheter innen faget om MS-medisin. Det bekymrer meg. Det blir vanskeligere å vite for oss som ikke er fagpersoner. Hva er det korrekte her? Hva skal vi stole på?

Interessekonflikter:
Elisabeth Gulowsen Celius har mottatt foredragshonorar fra alle legemiddelselskapene som jobber med MS-legemidler og forskningsstøtte fra Novartis og Genzyme.

Powered by Labrador CMS