EKSPERTPANELET: Kreftlegene Bjørn Henning Grønberg, Jan Norum, Tormod Guren, Daniel Heinrich, Halfdan Sørbye, Pål Dag Line, Tone Skeie-Jensen og Olav Engebråten utgjør det nye Ekspertpanelet. Foto: Silje Katrine Robinson Foto:

Ekspertpanelets rolle ikke avklart

Ekspertpanelet venter fortsatt på det endelige mandatet fra Helsedepartementet og RHF-ene.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Ekspertpanelet for spesialisthelsetjenesten startet sitt arbeid 1. november i fjor, og allerede under lanseringen ble det klart at ekspertene er ilagt strenge begrensninger. Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) og de regionale helseforetakene har bestemt at Ekspertpanelet er forpliktet til å følge vedtakene i Beslutningsforum.

Det vil si at ekspertene har fått beskjed om at de ikke kan anbefale behandling som Beslutningsforum har sagt nei til eller som er til vurdering i systemet for nye metoder.

Les også: 11 av 18 kreftsyke fikk råd om mer behandling

Diskusjon om avgrensning
Over to måneder etter at Ekspertpanelet startet sitt arbeid, er likevel ikke den endelige oppgaveinstruksen, eller mandatet, avklart.

– Vi vet stort sett hva vi skal gjøre, men det hadde vært greit å få det endelige mandatet helt på plass, slik vi har vært lovet en stund, sier Halfdan Sørbye, overlege ved Haukeland universitetssjukehus og leder av Ekspertpanelet.

Det har vært behov for å avklare avgrensningen mellom systemet for nye metoder og Ekspertutvalget Baard-Christian Schem, fagdirektør Helse Vest

HOD viser til at det er Helse Vest som har fått oppgaven med å ferdigstille mandatet.

– Vi er helt i sluttfasen. Det har vært behov for å avklare avgrensningen mellom systemet for nye metoder og Ekspertutvalgets rolle, sier fagdirektør Baard-Christian Schem i Helse Vest.

– Ikke til hinder
– Er det uenigheter om Ekspertpanelets rolle?  

– Det er ikke tvil om at Ekspertpanelet skal forholde seg til beslutningene fra Beslutningsforum, men spørsmålet er i hvilken grad ekspertene skal kunne gi råd om metoder som er under vurdering i systemet for nye metoder. Det har vært en diskusjon og dialog med departementet om hvordan dette praktisk skal utformes og avgrenses, sier Schem.

Han sier at mandatet nå i praksis er ferdig, men at det må gjennom endelig godkjenning fra de involverte aktørene.

– Vi hadde ønsket at mandatet var klart, men jeg kan ikke se at dette på noen måte har hindret Ekspertpanelets arbeid. Det ser ut som aktiviteten har kommet godt i gang, sier Schem.

– Manglende endelig mandat har ikke vært et problem for panelet sitt arbeid, men vi er litt spente på om det endelige mandatet vil gi oss en mulighet til å gi råd om behandling som er under vurdering av Beslutningsforum, sier Sørbye.

Powered by Labrador CMS