– Syetemet må kommunisere godt både med Trøndelag og spesialisthelsetjenesten, slik at det ikke blir en risiko å flytte inn og ut av Trøndelag etter 2030, sier sjeføkonom Roger Schjerva i IKT Norge. Foto: IKT Norge

– Forutsetter obligatorisk kommunal journal

– Politikerne må orke å dra dette igjennom som obligatorisk, hvis ikke må man starte prosjektet om igjen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Les Dagens Medisins artikler om En innbygger, en journal her

Det er den klare beskjeden fra sjeføkonom Roger Schjerva i IKT Norge, som sier at en oppslutning om kommunal journalløsning forutsetter «tvang» for å få alle med.

Anbefalingen fra Direktoratet for e-helse om hvilken form en nasjonal kommunal journal skal ha, er gjennomgått i en konsulentrapport. Den påpekte flere kritiske punkter som må rettes opp i om dette skal kunne gå igjennom.

En nasjonal kommunal journal blir imidlertid ikke nasjonal, fordi Helseplattformen som planlegges i Helse Midt, skal omfatte egne kommuner.
– Dette systemet som skal anskaffes må kommunisere godt både med Trøndelag og spesialisthelsetjenesten, slik at det ikke blir en risiko å flytte inn og ut av Trøndelag etter 2030, sier Schjerva til Dagens Medisin.

– E-helsedirektoratet har fått støtte for sitt konseptvalg, men beslutningstakerne må merke seg kritiske forutsetninger for at kvalitetssikrer kan slutte seg til det valget: Blant annet at det forutsettes en obligatorisk løsning for alle kommuner, fastleger og private som leverer til primærhelsetjenesten. Det er noe vi har påpekt i arbeidet, mens man fra direktoratet vært litt utydelige og sagt at det er et mål.
– Politikerne må få med seg dette
– Men grunnen til at løsningen de anbefaler kommer så høyt i nytteverdi, sammenlignet med andre forslag., er jo at den skal være obligatorisk, så det må de overholde, sier han, og peker på at formuleringen som brukes er «sterk forpliktelse» og «obligatorisk».

– Politikerne må få med seg dette og orke å dra dette igjennom som obligatorisk, hvis ikke må man starte prosjektet om igjen.

I et intervju med Dagens Medisin sier imidlertid KS’ områdedirektør Kristin W. Wieland, at de ser for seg å «starte med frivillighet og jobbe for god oppslutning».

Andre ting som beslutningstakerne må få med seg for at dette skal bli en suksess, er viktigheten av kontraktstrategi og leverandøroppfølging, peker Schjerva på:

– Også at vi får en plattformløsning med åpent grensesnitt slik at trepartsleverandører kan koble seg på er viktig, de vil gi oss et mangfold slik vi ønsker. Dette vil sikre at det skjer innovasjon i hele prosessen. Innovasjon er kritisk fordi en skal ha en journalløsning som ikke finnes i dag, men som kanskje finns i 2030. Det er viktig at de velger en gjennomføring og strategi som fremmer mangfold, og at man ikke risikerer å ende med å legge alt opp til en kjempestor leverandør.

Powered by Labrador CMS