Flere tyrkiske leger er fengslet, anklaget for å støtte terrorisme. Bildet fra Tyrkia er tatt ved en annen anledning. Foto: Bjørn O. Hoftvedt, Legeforeningen Foto:

Legeforeningen protesterer mot fengsling av tyrkiske leger

Flere tyrkiske leger er dømt til fengsel, anklaget for å støtte terrorisme.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Dr. Sebnem Korur  Fincanci, president i Human Rights Foundation of Turkey (HRFT) ble uken før jul dømt til to år og seks måneders fengsel. Uken før ble Dr. Ozdemir Aktan og Dr. Gençay Gürsoy, begge tidligere presidenter i den tyrkiske legeforening (TMA), dømt til fengsel i henholdsvis ett år og tre måneder og to år og tre måneder. På nyåret ventes rettssak mot Dr.Feride Aksu Tanik, tidligere generalsekretær i TMA. 

Alle legene er anklaget for å støtte terrorisme fordi de har brukt sin ytringsfrihet til å uttrykke motstand mot Tyrkias militære operasjoner mot kurderne. 

Verdens legeforening (WMA) og Den europeiske legeforening (CPME) har begge publisert pressemeldinger som protesterer mot dommene. Nå har også Den norske legeforeningen engasjert seg i saken. I et brev, som er signert legepresident Marit Hermansen, oppfordres tyrkiske myndigheter til å umiddelbart stanse trakasseringen av helsepersonell.

«Disse legene, i likhet med annet helsepersonell, blir straffet for å ha støttet en underskriftskampanje som ber tyrkiske myndigheter stanse volden mot sivile (…). Dr. Fincaci, Aktan og Gürsoy  har ikke gjort noe annet enn å uttrykke sine meninger til støtte for menneskerettigheter og fred», skriver legepresidenten.

Powered by Labrador CMS