Illustrasjon: Getty Images Foto:

The BMJ med julespøk om fallskjermer

I sin juleutgave publiserer det medisinske tidsskriftet The BMJ en randomisert studie på bruk av fallskjerm ved hopp fra fly.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Tidsskriftet The BMJ sin juleutgave, publiserer hvert år en rekke forskningsartikler med juletema, eller studier med en lett humoristisk undertone.

I fjor publiserte tidsskriftet blant annet en forskningsartikkel om «manneinfluensa».

Årets utgave inneholder artikkelen «Parachute use to prevent death and major trauma when jumping from aircraft: randomized controlled trial».

Utfordringer med rekruttering

Ikke overaskende skriver artikkelforfatterne at de hadde utfordringer med å rekruttere tilfeldige deltakere til studien. Denne screeningen gjorde de ifølge artikkelen med tilfeldige som de havnet ved siden av på kommersielle flyvninger, ved ulike omstendigheter.

«Owing to difficulty in enrolling patients at several thousand meters above the ground, we expanded our approach to include screening members of the investigative team, friends and family».

Ifølge artikkelen ble så venner og familie av artikkelforfatterne inkludert i studien på et mindre privat fly, som ikke var i luften.

Sekk eller fallskjerm

De totalt 23 deltakerne fikk så utdelt enten en tom placebo-sekk eller en fallskjerm og hoppet mot bakken som i snitt var 60 cm ned fra flyet.

Dette førte til det overaskende resultatet at fallskjermbruk ikke reduserte skade eller dødeligheten, sammenlignet med sekk uten fallskjerm. Artikkelforfatterne er imidlertid obs på at disse funnene må ekstrapoleres med forsiktighet, til høyere flyvninger.

Hele artikkelen, leser du her!

Powered by Labrador CMS