Uaktuelt som helsetiltak

Hvorfor skal helseforetakene finansiere behandling uten dokumentert effekt og metodevurdering, når kreftpasienter får nei til legemidler med veldokumentert effekt?

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Ivar Sønbø Kristiansen

Innlegg: Ivar Sønbø Kristiansen, pensjonert professor fra Avdeling for helseledelse og helseøkonomi ved Universitetet i Oslo og adjungert professor ved Institut for Sundhedstjenesteforskning

I DAGENS MEDISIN på nett begrunner professor Olav Mella norske protonsentre med blant annet en ny artikkel fra US National Cancer Instutute. 

Artikkelen konkluderer riktignok med at «brainstem injury is a rare complication of radiation therapy for both photons and protons», men jeg finner ikke hvordan forfatterne har kommet frem til denne konklusjonen.

USIKKERHET. Oppfølgingstiden for 671 barn var moderat (median 2.8 år) og forfatterne rapporterer ingen kliniske resultater. Tvert imot omtales en mengde teknikaliteter som er uforståelige for ikke-spesialister, men tilstrekkelig til å forstå at det er usikkerhet om mulig stråleskade.

Forfatterne anfører at en «increasing body of data has suggested possible lower rates of ….» (komplikasjoner).

Det sies intet om overlevelse eller livskvalitet.

DATAGRUNNLAGET? En kanadisk metodevurdering konkluderer med at «the authors of the SRs (systematic reviews) included in this overview cautioned that the quality of the included primary studies was mostly low or insufficient to make definitive conclusions about the benefits or harms of PBT (proton beam therapy)».

Prioritering av to norske sentre i forskningssammenheng bør forutsette forskning i verdensklasse

Den økonomiske analysen er gjort av en kjent, kanadisk helseøkonom, men omfatter bare budsjettanalyser. Når metodevurderingen ikke inneholder kostnads-/effektanalyser, er det rimelig å tro at man mangler datagrunnlag for dette.

MER KUNNSKAP! Det synes å være et stort behov for mer forskningsbasert kunnskap om effektene av protonterapi på livslengde og livskvalitet. Dersom de to norske sentrene har fremlagt planer om forskning som kan gi svar på de presserende spørsmålene om klinisk effekt av protonbehandling, kan det være klok forskningspolitikk å finansiere dem.

Kostnadene vil imidlertid overgå det som vanligvis blir bevilget av Forskningsrådet til «Center of Excellence».

UAKTUELT SOM TILTAK. Prioritering av to norske sentre i forskningssammenheng bør derfor forutsette forskning i verdensklasse.

Som helsetiltak synes både ett og to sentre å være helt uaktuelt – sett i forhold til prioriteringsmeldingen og Beslutningsforums praksis. Hvorfor skal helseforetakene finansiere behandling uten dokumentert effekt og metodevurdering, når kreftpasienter får nei til legemidler med veldokumentert effekt?

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS