SATSING: Tre nordiske prosjekter får 30 millioner kroner for å forske på persontilpasset kreftbehandling for barn. Illustrasjonsfoto: Getty Images Foto:

30 millioner til barnekreftforskning

Nordisk samarbeidsprosjekt skal bidra til at flere barn med kreft får delta i kliniske studier.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det er NordForsk, Kreftforeningen og Norges forskningsråd som deler ut midlene. Målet er at nordisk samarbeid om kliniske studier skal bidra til at barn som rammes av kreft får tilgang til de mest moderne behandlingene.

– Jeg er veldig spent på å følge med på disse prosjektene, både fordi de er gode i seg selv, men også fordi de kan bidra til å bane vei for mer samarbeid om klinisk forskning i Norden, sier helseminister Bent Høie i en pressemelding.

Prosjektene skal gi bedre behandling og oppfølging av barn og unge som er rammet av akutt leukemi, og gi barn med tilbakefall av kreftsykdom større muligheter for persontilpasset behandling og deltakelse i kliniske studier.

– Stor dag
De tre prosjektene som får støtte er Nordic ALLSTAR, NOPHOmatch og ALLTogether. De norske teamlederne er tilknyttet Oslo universitetssykehus, i tillegg er Haukeland universitetssykehus, St. Olavs hospital, og Universitetssykehuset Nord-Norge, blant partnerne i de tre prosjektene.

– Dette er en stor dag og et løft for barnekreftforskning i Norden. Kreft er en sjelden sykdom blant barn, og siden hvert enkelt nordisk land har få barnekreftpasienter, er det vanskelig å utføre nasjonale kliniske studier. Ved å løfte forskningen til nordisk nivå, blir pasientgrunnlaget større og sjansen for å trekke solide konklusjoner øker. Samtidig bygges nordiske kompetansenettverk som kan utføre kliniske studier innen barnekreft. Vi har store forhåpninger til prosjektenes resultater, og tror de vil bidra til å fremme Norden som en attraktiv region for kliniske studier, sier NordForsk-direktør, Arne Flåøyen.

Blir viktigere
Mesteparten av den kliniske utprøvingen av legemidler utføres på voksne, og det er et sterkt behov for å tilpasse denne behandlingen til barn, mener generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel.

– Når behandlingen blir mer persontilpasset, blir pasientgruppene også mindre. Som følge av små pasientgrupper vil det enkelte nordiske land ofte ha for lite pasientgrunnlag til å kunne gjennomføre nasjonale studier. Derfor er det viktig å samarbeide på tvers av landegrenser.

Powered by Labrador CMS