Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Artikkelbilde

Foto: Illustrasjonsfoto:Thikstock

Første barn etter uterustransplantasjon fra avdød giver er født

En 32 år gammel kvinne i Brasil har fått barn etter at hun fikk transplantert livmor fra en 45 år gammel død kvinne.

Annons:

Det er i siste nummer av Lancet at nyheten om fødselen offentliggjøres for første gang. Uterustransplantasjonen er også den første i Latin Amerika og fant sted i september 2016.

Den nybakte moren er født uten uterus og donorkvinnen omkom etter en subaraknoidalblødning. Selve operasjonen tok noe over 10 timer, og kvinnen fikk fem ulike former for immunsupresjon, antibiotika, samt antikoagulasjonsbehandling mens hun var på sykehuset. Imunsupresjonsbehandlingen ble gitt frem til fødselen.

 Det befruktede egget ble satt inn syv måneder etter transplantasjonen. Etter 35 uker ble en liten frisk jente på 2550 kilo født ved keisersnitt.  

Åpner for økt donortilgang
– Bruk av avdød donor kan øke livmortilgangen og vårt resultat dokumenterer en ny mulighet for kvinner med uterusinfertilitet, sier forsker og lege Dan Ejzenberg, ved det medisinske fakultet, Universitetet i Sao Paulo i Brasil i en pressemelding fra Lancet.

Infertilitet rammer mellom 10 og 15 prosent av alle kvinner i fertil alder. Av disse har èn av 500 kvinner en livmor som ikke fungerer.  

Kvinnen i Brasil er ikke den første kvinnen som har fått ny livmor fra avdød donor. Tilsvarende transplantasjoner er gjennomført 10 ganger tidligere, men det har så langt ikke ført til barnefødsler.

 Det er heller ikke første gang at en kvinne har fått barn etter at hun har fått ny livmor. Den aller første fødselen fant sted i Sverige i September 2013. Det var imidlertid med livmor fra en levende donor. Totalt er det gjort 39 slike transplantasjoner, og 11 barn er født av kvinner som har fått ny livmor fra levende donor.  

Forskerne bak nyheten fra Brasil påpeker at det kan være krevende å finne levende donororer og at det derfor et stort fremskritt at det er mulig å få barn med ny livmor fra avdød giver. Dette også fordi mange land har veletablerte systemer for organdonasjon fra døde.

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Har kontrollert helsevesenets ressursbruk i 25 år

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!