Vi trenger nasjonale kvalitetsregistre

Sverige har en rekke psykiatriske kvalitetsregistre. Hvorfor har vi det ikke også i Norge?

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Odd O. Aalen

Innlegg: Odd O. Aalen, professor emeritus i biostatistikk, Universitetet i Oslo (UiO)

I MEDIENE ER det stadig diskusjon om psykiatrisk behandling. Det kan være interessant å sammenligne med situasjonen for andre sykdommer.

Etter initiativ fra helsemyndighetene har man for en lang rekke somatiske sykdommer opprettet kvalitetsregistre, der informasjon om pasientenes sykdomsforløp og behandling er inkludert. Dette gjelder hjertesykdommer, kreft og en lang rekke andre sykdommer.

KVALITET. Disse registrene forteller mye om behandlingskvalitet og om pasientene får det de har krav på, og som kan hjelpe dem.

Registrene har en stor potensiell nytteverdi. Informasjon om dem er tilgjengelig på nettsiden til Nasjonalt servicemiljø for medisinske kvalitetsregistre.

MANGELFULLT. Det som er slående, er at de psykiske lidelser glimrer ved sitt fravær: Det eneste unntaket er et register for spiseforstyrrelser. Det er per i dag ingen kvalitetsregistre for de andre store kategoriene av psykiske lidelser. Helseministeren har selv fremhevet betydningen av kvalitetsregistrene og det er oppsiktsvekkende at han har slått seg til ro med fraværet av slike registre på det psykiatriske feltet.

Kvalitetsregistre kan gi et bilde av hvordan de ofte komplekse psykiske lidelsene håndteres i det norske samfunn og muligheter for forbedringer

Opprettelsen av kvalitetsregistre kunne ha svart på mange viktige spørsmål. Registrene kunne ha sagt mye om kvaliteten på behandlingen som ble gitt. De kunne også ha bidratt til en innsikt i hvilke behandlinger som faktisk virker – og gi informasjon om hvorvidt ressursene utnyttes på en optimal måte.

SE TIL SVERIGE! Registrene kunne også ha besvart spørsmål om langtidseffekter av medisiner. De kliniske utprøvingene som går forut for godkjenning av medisiner, varer som regel kun over noen få år og fanger ikke opp de alvorlige bivirkninger som kan oppstå etter mange års bruk.

I det hele tatt kunne kvalitetsregistre gi et bilde av hvordan de ofte komplekse psykiske lidelsene håndteres i det norske samfunn og muligheter for forbedringer.

Sverige har en rekke psykiatriske kvalitetsregistre. Hvorfor har vi det ikke også i Norge?

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS