UENIGE: Ingvild Kjerkol (Ap) og Sveinung Stensland (H), her fra en tidligere anledning. Arkivfoto. Foto:

Høyre beskylder Ap for å kutte i helseteknologi

Men det avviser Ap blankt.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I Arbeiderpartiets (Ap) alternative statsbudsjett lagt frem tirsdag, er det satt minustegn foran bevilgingene til medisinsk avstandsoppfølging, på 22 millioner.

Høyres helsepolitiske talsperson Sveinung Stensland, mener dette tar seg svært dårlig ut.

– I en tid der alle leter etter bedre løsninger og bedre måter å jobbe på for å møte de demografiske utfordringene, så forstår jeg ikke dette, sier han til Dagens Medisin.

– Avstandsoppfølging er et viktig tiltak for bedre oppfølging av pasientene, spesielt i distriktene, og sparer masse tid for fastlegene og pasientene. Og hva skal Ap si til kommunene som nå er i gang med prosjekter og som må avvikle, spør Stensland.

Ap: – Må sees i sammenheng
På spørsmål til Aps Ingvild Kjerkol, helsepolitisk talsperson, om hvorfor Ap foretar slike kutt når det er stor enighet om en sterkere samhandling og IKT-utvikling i helsetjenesten, svarer hun:

– Det er helt feil slik Sveinung Stensland fremstiller dette. Vi setter av 100 millioner til en helseteknologiordning for innføring av ny teknologi i kommunene, og i denne ligger det en videreføring og styrking av disse 22 millionene til avstandsprosjektene. Vårt poeng er at vi må forbi fokus på små piloter og heller gi incentiver til investeringer.

– Det skal ikke lenger øremerkes penger til avstandsoppfølging?

– Avstandsoppfølging er behovsavhengig og kommer an på hvor mange som søker og som melder seg. Vi ser ikke for oss noen avvikling av de eksisterende prosjektene, men helseteknologiske satsninger må ses i en sammenheng. Derfor ønsker vi en overordnet helseteknologiordning, istedenfor mange småposter på budsjettet. Vi lover ikke mindre penger til avstandsoppfølging enn det regjeringens budsjett gjør, sier Kjerkol.

– Lav bestillerkompetanse i kommunene
Hun peker på at kommunen ofte har liten kompetanse om anskaffelse av ny teknologi:

– Kommunen har en utfordring ved at investeringene koster mye og de vet ikke alltid hvordan de skal vurdere tilbyderne, med andre ord en litt lav bestillerkompetanse.

Dette vil Ap bøte på, og foreslår nå å etablere en myndighetsfunksjon som skal være en form for godkjenning av anskaffelse av ny teknologi i primærhelsetjenesten. Dette skal hjelpe kommunene til å vite hva som er gangbar teknologi og at det fases inn enkelt og ubyråkratisk.    

– Men mange kommuner begynner å bli flinke til å organisere seg og samarbeide med andre, sier hun.

I Aps alternative budsjett foreslår de også å gi mer til sykehusene: Vil gi 1,65 millarder ekstra til sykehusene

Powered by Labrador CMS