Hvorfor blir junior- og seniorordninger avslått?

Gi junior-/senioravtaler som sikrer videreføring til spesialister med smertemedisin som kompetanseområde.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Wenche Sabel

Innlegg: Wenche Sabel, praktiserende spesialist i anestesiologi og smertemedisin ved Smertemedisinsk Institutt (SMI) i Oslo
Tore H. Fagerlund, dr.med. og praktiserende spesialist i anestesiologi og smertemedisin ved Smertemedisinsk Institutt (SMI) i Oslo

VI TAKKER Helse Sør-Øst og Smerteklinikken ved Oslo Universitetssykehus for tilsvar til vårt debattinnlegg om «utfasing» av hjemler i smertemedisin. Slik kan problemstillingen belyses på en god måte fra flere ståsteder.

Vi forstår imidlertid ikke at man fra Helse Sør-Øst sier at «Det stemmer ikke at Helse Sør-Øst har vedtatt å avslutte avtalehjemler i smertemedisin», når de samtidig avslår juniorseniorordninger for «nærpensjonerte», avtalehjemlede smerteleger. Et slikt avslag betyr i praksis nedleggelse av smerteklinikker utenfor sykehus, hvilket er ulogisk hvis planen er at disse også skal eksistere i fremtiden.

Tore H. Fagerlund

EN STRÅLENDE JOBB. Vi forstår heller ikke innspillet fra Smerteklinikken ved Oslo universitetssykehus om at vi, i vårt innlegg, har karikert eller kritisert deres drift. Her må man ha hatt på seg spesielle virtual reality-briller for å kunne tolke vår tekst slik.

Vi mener tvert imot at Smerteklinikken ved Oslo Universitetssykehus gjør en strålende jobb og har løftet norsk smertemedisin i mange år gjennom utrettelig innsats for fagområdet. Smerteklinikker ved våre universitetssykehus har ressurser som ikke kan forvaltes i avtalepraksis og bør fortsette å være spisskompetanse som andre smerteklinikker kan henvise til. En rekke pasienter henvises fra avtalespesialister til universitetets smerteklinikk når det er relevant.

KOMPETANSEHEVING. Vi ser klart at fagområdet smertemedisin fortsatt er et ungt fagfelt som påkrever kompetansehevning. Norsk smertemedisinsk forening har utarbeidet subspesialiteten «kompetanseområde smertemedisin» med fokus på at flere spesialister enn anestesileger kan bli kvalifiserte. Det fremsettes krav om godkjenning i «kompetanseområde smertemedisin» for å bli hjemmelshaver.

Dette er en god utvikling. På den annen side bør det ikke være diskvalifiserende om smertelegen i tillegg er spesialist i anestesiologi.

Pasientene trenger også velfungerende regionale avtalehjemlede smerteklinikker. Å legge ned er enkelt, å bygge opp er krevende

LEGG IKKE NED! Vårt enkle budskap er: Ikke legg ned velfungerende regionale avtalehjemlede smerteklinikker. Pasientene trenger også disse.

Gi junior-senioravtaler som sikrer videreføring til spesialister med Kompetanseområde smertemedisin slik vi også selv innehar. Og gjør det nå slik at vi unngår diskontinuitet.

Å legge ned er enkelt, å bygge opp er krevende.

Interessekonflikt/disclaimer: Smerte-Medisinsk Institutt(SMI) ble etablert i 1994. Klinikken mottar henviste pasienter fra Helse Sør-Øst, men også fra andre landsdeler. Behandlere ved SMI er foruten artikkelforfatterne dr. Henrik Høghstrøm, dr.med. Vidar Aasbø (alle anestesileger og kvalifisere for Kompetanseområdet smertemedisin), professor Lars Tanum (psykiatri/farmakologi), dr.psychol. Gunnar Rosen og fysioterapeut Sara Marie Allen, anestesisykepleiere og administrativt personell.

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 19/2018

Powered by Labrador CMS