Sammen om å redde mor og barn

Hvert år dør over fem millioner kvinner og barn under svangerskap og fødsel – av årsaker som kan hindres. Målet for den norske giverkonferansen i Oslo tirsdag 6. november er å kunne redde 38 millioner kvinner og barn i 50 land.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Ans Heirman

Kronikk: Ans Heirman, administrerende direktør i MSD Norge
Karita Bekkemellem, administrerende direktør i Legemiddelindustrien (LMI)

I ANGOLA DØR 157 barn per 1000 levendefødte før fylte fem år. I Norge er det tilsvarende tallet tre barn. FN har satt seg to ambisiøse og viktige delmål under sitt Bærekraftsmål 3:

• Å redusere mødredødeligheten i verden til under 70 per 100 000 levendefødte n innen 2030.

• Å få slutt på dødsfall som kan forhindres blant nyfødte og barn under fem år innen 2030 – med et felles mål for alle land om å redusere dødeligheten blant nyfødte til høyst 12 per 1000 levendefødte og blant barn under fem år til høyst 25 per 1000 levendefødte.

Men klokken tikker og rundetidene må betraktelig ned om man skal nå målstreken i tide.

LIVREDDENDE INNSATS. Den norske regjeringen etablerte i 2015 Global Financing Facility (GFF) sammen med Verdensbanken, Canada og FN. Fondet er et globalt svar på hvordan man skal finansiere FNs bærekraftmål og sikre universell helsedekning ved å sette kvinner og barn først.

Den 6. november er Norge vertskap for giverkonferansen GFF Replenishment Event i Oslo, sammen med Burkina Faso, the World Bank Group og Bill & Melinda Gates Foundation.

Karita Bekkemellem

Målet med giverkonferansen er å få inn nok midler til å kunne redde livene til 38 millioner kvinner og barn i 50 land. Sentralt står offentlig-privat partnerskap.

STOLT VERTSKAP. Vi i Legemiddelindustrien (LMI) og legemiddelselskapet MSD er like stolt som statsminister Erna Solberg over at Norge er vertsland for denne viktige giverkonferansen. Og vi er like ambisiøse: Vi skal jobbe sammen for å sikre at kvinner som gir nytt liv overlever, og at barna deres kan vokse opp.

Som en sentral aktør innen global helse er ett av verdens største legemiddelselskap, MSD (kjent som Merck i USA og Canada), sitt ansvar bevisst, og bidrar med kompetanse og finansiering for å nå målet. I motsetning til det mange tror, er det å drive kommersielt ikke til hinder for å følge sitt moralske kompass og gjøre verdenen til et bedre sted. Snarere tvert imot. Ved å bruke sin globale størrelse, logistikkanaler og dyktige ansatte er legemiddelindustrien en sentral premissleverandør for bedre global helse.

LIVSVIKTIG SAMSPILL. For oss er det uakseptabelt at det annethvert minutt dør en kvinne som følge av svangerskaps- eller fødselskomplikasjoner. Dødsfall som kunne ha vært unngått. Derfor er MSD en sentral partner i GFF. Gjennom sitt program «MSD for Mothers», har selskapet donert tre milliarder kroner i den globale kampen mot svangerskapsdød blant kvinner, fordelt over mer enn 50 prosjekter i 30 land. Siden oppstarten i 2011 har over seks millioner kvinner fått forbedret tilgang til kvalitetspleie under svangerskap og fødsel. Over 12.000 helsearbeidere har mottatt trening i svangerskaps- og fødselspleie.

I samarbeid med myndigheter og organisasjoner, har man nådd ut til de som trenger det mest.

Klokken tikker og rundetidene må betraktelig ned for å nå målstreken i tide

ENGASJEMENT. Mange vil hevde at børs og katedral er som olje og vann. De hører ikke naturlig sammen. Besøker du MSDs lokaler i Drammen, vil følgende sitat møte deg i resepsjonen: «Medisin er for folket. Ikke profitten. Hvis vi husker dette, har inntjeningen alltid kommet». Sitatet stammer fra MSD-president George W. Mercks tale til medisinstudenter i Virginia i 1950 og preger selskapet den dag i dag. Firmaets grunnleggende verdier og engasjement for en bedre verden setter skeptikerne i skammekroken.

Siden 1987 har MSD donert 1,2 milliarder gratis doser mot elveblindhet til land i Afrika, Latin-Amerika og Yemen der sykdommen forekommer. Elveblindhet er en parasittisk sykdom som gjør folk blinde og medfører stort tap av livskvalitet. Som følge av donasjonsprogrammet er sykdommen eliminert i Guatemala, Mexico, Colombia og Ecuador. Det er det lengstvarende sykdomsspesifikke medisindonasjonsprogrammet i sitt slag.

I SAMME RETNING. Tirsdag 6. november vil være en merkedag for kvinner og barn. Etter at GFF ble opprettet i 2015, er man allerede halvveis til målet om å støtte de 50 landene med størst behov for hjelp. Dette viser betydningen av at offentlige og private krefter drar i samme retning, spiller hverandre gode – og sammen utgjøre en forskjell.

Vi ønsker regjeringen lykke til med arrangementet og oppfordrer flere til å melde seg på i den globale kampen for å verne om livet.

Interessekonflikt/disclaimer: I mer enn 70 år har MSD spilt en viktig rolle i utviklingen av antimikrobielle midler, og i 1942 var selskapet med på å utvikle en av de første metodene for å masseprodusere penicillin. I dag har MSD fem substanser i sen-fase utvikling som potensielt kan bli behandling mot alvorlige infeksjonssykdommer, og 15 fase 2- og fase 3-kliniske studier innen antibiotika, antisopp og antivirus.

Powered by Labrador CMS