Innholdet er viktigere enn plasseringen

Vi har ventet lenge og er utålmodige. Innholdet og totaltilbudet som det nye sykehuset i Oslo vil gi oss i fremtiden, er mye viktigere enn plasseringen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Tove Nakken

Innlegg: Tove Nakken, leder av Brukerutvalget ved Oslo universitetssykehus HF – på vegne av utvalget

OSLO UNIVERSITETSSYKEHUS (OUS) har vært under planlegging i mange år. Hele tiden har Brukerutvalget ved helseforetaket vært inkluderte meningsbærere på lik linje med fagorganisasjoner og andre berørte. For oss er ikke beliggenheten avgjørende. Innholdet og totaltilbudet som dette nye sykehuset vil gi oss i fremtiden, er mye viktigere. Dette er mer enn et lokalsykehus. Dette skal være et tilbud både lokalt, regionalt og – ikke minst – nasjonalt.

Fremtidens pasienter vil kanskje ha de samme behovene, men vil forholde seg til dem på en annen måte. Vi ser for oss en aktiv og informert pasientgruppe som vil ta større ansvar for egne forløp. Dette vil stille andre krav til hvordan sykehusene utformes.

Se Fremtidens OUS

ETT SYKEHUS. Vi ønsker oss et fremtidsrettet og fleksibelt sykehus med sterke fagmiljøer. Et sykehus som er planlagt for den nye tid hvor teknologi er hjelpemiddel – både faglig og for oss brukere. Et sykehus som er bygget opp rundt våre behov for å være aktive med i egen behandling. Et sykehus med fagmiljøer som er nysgjerrige, innovative og inkluderende på tvers. Et sykehus som legger til rette for samhandling og pasientforløp fra hjem til hjem.

Kort sagt: Et sykehus som er ett sykehus – enten man behandles vertikalt i høyhus eller horisontalt i lavere bygg.

Brukerutvalget er veldig fornøyd med at Oslo får et nytt, flott lokalsykehus på Aker

SAMSPILL. Brukerutvalget har registrert alle debattinnlegg i ulike medier. Vi ønsker oss en planprosess som ikke splitter, men som forener oss i felles forventning til noe vi alle har ventet på lenge: Nye, moderne bygg som gir spennende og trygge arbeidsforhold og legger til rette for god behandling i estetisk flotte omgivelser som øker trivsel og tilfriskning.

Se Ullevål-alternativet må utredes

STORT NOK? Kapasitet har vært en bekymring. Dette er også en faktor som er relativ med bakgrunn i behov som går opp og ned. Eldrebølgen kan vel være på retur når sykehuset nærmer seg åpning. Hva som følger deretter, er vanskelig å spå da folk sjelden opptrer slik statistikken vil at de skal.

Det vi vet, er at det hittil er bygget sykehus som byr på trange kår allerede fra starten. Med denne entydige erfaringen fra tidligere tabber kan dette unngås denne gangen.

Se Skråblikk på byggeplanene

Å planlegge for to faser er også uheldig, sett fra vårt ståsted. Det er innrømmet hvor lite kostnadseffektivt og lite strategisk det er drevet veibygging her i landet, og strategien er endret. Nå bevilges det et totalbeløp og bygges sammenhengende for langt lavere kostnader. Er ikke dette et prinsipp som kan overføres til helsesektoren også?

VI ER UTÅLMODIGE. Brukerutvalget er veldig fornøyd med at Oslo får et nytt, flott lokalsykehus på Aker. Men 300.000 innbyggere i Oslo sogner til de ideelle sykehusene Diakonhjemmet og Lovisenberg. Disse to sykehusene har for liten egendekning på lokalsykehusfunksjonene – og for mange pasienter må derfor videre til OUS.

Det ligger i føringene fra Helse Sør-Øst RHF at Lovisenberg og Diakonhjemmet må utvide sine tilbud og dermed bidra til å sikre mer likeverdige lokalsykehustilbud i Oslo. Dette må gis like stor prioritet som utvikling av de nye sykehusene.

Brukerutvalget ønsker seg nye og fremtidsrettede sykehus så raskt som mulig. Vi har ventet lenge og er utålmodige.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS