Lav risiko for tilbakefall hos gravide

En ny studie viser at pasienter som er behandlet med alemtuzumab før de blir gravide, har lav risiko for attakker både under og etter svangerskapet. Legene må ha fokus på å snakke med sine kvinnelige MS-pasienter om graviditet og barneønske mye tidligere.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Elisabeth Gulowsen Celius

Innlegg: Elisabeth Gulowsen Celius, overlege ved nevrologisk avdeling Oslo universitetssykehus Ullevål og professor ved Universitetet i Oslo

UNDER ÅRETS ECTRIMS i Berlin presenterte jeg en poster på studien «Alemtuzumab and pregnancy – case series from the german MS and pregnancy registry, Norway and Serbia», som inkluderte 59 svangerskap hos til sammen 58 MS-pasienter i Tyskland, Norge og Serbia.

Studien viser at pasienter som er behandlet med alemtuzumab før de blir gravide, har en lav risiko for attakker både under og etter svangerskapet. Dette er et godt argument for å be behandlende leger om å ta en prat med sine kvinnelige MS-pasienter i fertil alder.

KVINNER I FERTIL ALDER. Multippel Sklerose rammer dobbelt så mange kvinner som menn. De første sykdomstegnene oppstår vanligvis i alderen 20–40 år – altså i samme periode som mange kvinner ønsker å bli gravide og etablere en familie. Har man startet behandling med et medikament som må vaskes ut av kroppen, kan dette ta lengre tid enn kvinnen er forberedt på. I tillegg løper man en risiko for at pasienten får attakker i perioden hun må stå uten behandling, under graviditet og amming.

I vår studie av pasienter med høyaktiv MS var risikoen for tilbakefall under graviditet og etter fødselen svært lav. Den biologiske effekten av alemtuzumab fortsetter også etter at medikamentet er ute av kroppen, og pasienten blir således ikke stående uten beskyttelse.

BLE RÅDET TIL ABORT. På 1950-tallet, og så langt frem som til for tretti år siden, ble kvinner med MS oppfordret til å ta abort dersom de ble gravide. Oppfatningen var at det ville forverre sykdommen, og derfor ble kvinnene frarådet å tenke på å få barn.

Med de medikamentene vi har tilgjengelig i dag, tvinges ikke kvinnelige MS-pasienter i fertil alder til å gamble med egen helse for å få oppfylt ønsket om å bli mor

Nå har vi medisiner som gjør at vi kan kontrollere sykdommen på en helt annen måte, og de aller fleste kvinnelige MS-pasientene kan gjennomgå et helt normalt svangerskap og fødsel dersom de ønsker det.

MÅ SNAKKE SAMMEN. Vi leger må bli flinkere til å spørre de kvinnelige pasientene om familieplanlegging. Jeg opplever at en slik samtale gjør det enklere å ta valg når det gjelder type behandling og medikament, og tilpasse behandlingen til tidslinjen som pasienten ser for seg.

Med de medikamentene vi har tilgjengelig i dag, tvinges ikke kvinnelige MS-pasienter i fertil alder til å gamble med egen helse for å få oppfylt ønsket om å bli mor. Det er vel verdt å snakke om.

Oppgitt interessekonflikt: Artikkelforfatteren har mottatt honorar for foredrag og rådgivning fra alle firmaene som har MS-medikamenter.

Litteratur/referanser:
• ALEMTUZUMAB AND PREGNANCY – CASE SERIES FROM THE GERMAN MS AND PREGNANCY REGISTRY, NORWAY AND SERBIA. E.G.Celius1, A. I. Ciplea2,3, J.Drulovic4,  S. Thiel2, K. Gerbershagen5, T. Pekmezovic6, A. Viehöver7, R. Gold2, K. Hellwig2
• Department of Neurology, Oslo University Hospital and Institute of Health and Society, University of Oslo, Oslo, Norway, 2 Department of Neurology, St. Josef Hospital, Ruhr University, Bochum, Germany
• Institute of Clinical Pharmacy and Pharmacotherapy, Heinrich Heine University, Düsseldorf, Germany, 4 Clinic of Neurology, Clinical Center of Serbia, Faculty of Medicine, University of Belgrade, Serbia, 5Department of Neurology, Hospital Cologne, Cologne, Germany, 6 Faculty of Medicine, University of Belgrade, Serbia, 7 Department of Neurology, Heidelberg University, Heidelberg, Germany

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 18/2018

Powered by Labrador CMS