Helseministeren ble med Ragnhild på vakt

På Haraldsplass Diakonale sykehus fikk helseminister Bent Høie møte eldre, multisyke pasienter. LIS-lege Ragnhild Eide Skogseth mener det er helt nødvendig med et opptrapping av helsetilbudet til denne pasientgruppen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

PÅ VAKT: Helseminister Bent Høie var med under en vakt med LIS Ragnhild Eide Skogseth, på det nye sykehuset i Bergen, Haraldsplass Diakonale sykehus. Foto: Silje Kathrine Robinson

Da helseminister Bent Høie var i Bergen for å kaste glans over åpningen av nybygget til Haraldsplass Diakonale sykehus tidligere denne uken, fikk han også prøve seg som assistentlege på vakt.

Lege Ragnhild Eide Skogseth, som spesialiserer seg til å bli geriater, benyttet nemlig sjansen under Legeforeningens landsstyremøte i vår, til å invitere med seg ministeren for å møte pasientene hun arbeider med daglig.

– Som lege i spesialisering i indremedisin og geriatri får jeg vondt i magen av hvordan vi behandler multisyke, skrøpelige eldre. Mange bruker det siste leveåret i skytteltrafikk mellom sykehus, hjemmet og kortidsopphold på sykehjem. Vi bruker veldig mye ressurser på å gi disse pasientene et tilbud som oppleves som dårlig av oss, pasientene selv og de pårørende, sa Skogseth, som også er hovedtillitsvalgt for yngre leger ved Haraldsplass diakonale sykehus fra talerstolen under årsmøtet. 

Kommer i skvis
Hun mener de eldre blir fanget i en skvis mellom en sterkt presset primær- og spesialisthelsetjeneste. LIS-legen utfordret derfor helseministeren på om vi har de multisykes eldre helsetjeneste i dag, og hvis ikke – hva han vil gjøre med det.

Nær et halvt år senere, under åpningen av nye Haraldsplass sykehus, er Høie i ferd med å kle seg i hvitt. Festtaler, korsang og snorklipping er over. Nå må gifteringen av og hender sprites. De neste seks timene skal han følge Ragnhild Eide Skogseth rundt på sykehuset.

– Er det kommet mange pasienter i dag?, spør Høie.

Skogseth starter vakten ved pc-en, hvor hun skaffer seg oversikt over de innkomne pasientene, og kort tid etter er hun på vei til det første pasientmøtet denne ettermiddagen. Helseministeren er hakk i hæl. Pasienten ønsker ikke at journalisten er med inn på rommet, men Skogseth og Høie tar seg god tid inne hos den eldre kvinnen.

– Det var en ganske typisk eldre pasient med mange sykdommer og plager, sier Skogseth etter undersøkelsen.

Må registrere flere ganger
Fra pc-en bestiller hun røntgen, gjennomgår medisinlisten og endrer doseringer, samtidig som hun henviser til fysioterapi. Hun viser statsråden hvordan hun må legge inn den samme legemiddelinformasjonen flere ganger fordi ulike system ikke snakker sammen.

– Dette bruker vi unødvendig mye tid på, sier hun.

Neste pasient er 73 år gamle Hjørdis Danbolt som har kommet til sykehus fordi hun har kjent på et sterkt press i brystet over flere dager. Skogseth og Høie setter seg ved sengekanten, mens Skogseth spør Danbolt om hun er svimmel, kvalm, tungpustet eller om det stråler i ryggen. Hun gjennomgår tidligere sykdomshistorikk og kartlegger bo- og familiesituasjonen til kvinnen.

– Jeg tror ikke det er hjerteinfarkt, men vi tar blodprøver og venter på svar. Du blir her utover ettermiddagen og kanskje over natten, sier Skogseth og ber pasienten love henne å gi beskjed dersom hun får nye smerter.

Eldre, multisyke blir taperne
Skogseth mener det er nødvendig med et geriatrisk løft på norske sykehus.

– Det er veldig bra at Høie ble med på vakt. Han trenger å møte akutt syke eldre. Det blir stadig flere eldre med mange sykdommer samtidig. I ressursknappheten på sykehus er det ofte de multisyke eldre, som tar lenger tid og er mer komplekse, som taper. De trenger behandling av leger som er eksperter på de. Vi har solide bevis for at pasientene lever lenger hjemme når de blir lagt inn på geriatriske avdelinger. Likevel er det ikke alle store, norske sykehus som tilbyr det, sier LIS-legen.

Vakten er ikke over for Høie og Skogseth, men vi spør Bent Høie hva han har lært så langt.

Varsler nye tiltak
– Jeg har sett hvor viktig den gode kommunikasjonen mellom Ragnhild og pasientene er, spesielt de eldre pasientene som har mange kroniske sykdommer samtidig og hvor det er uklart hva som er galt. Det e viktig å bruke tid og snakke godt sammen. Jeg ser også utfordringer med IKT-system og tiden det tar.

– Hva vil du gjøre for å løfte den geriatriske kompetansen i sykehusene?

– Vi er åpne for å bruke de virkemidlene som skal til for å få til gode resultater. Jeg og Åse Michaelsen (eldreminister, red.anm.) har bestemt at vi skal lage en plan for nullvisjon for hoftebrudd som starter opp nå. Der vil det også komme nye virkemidler som er viktig for denne pasientgruppen, sier Høie.

Powered by Labrador CMS