REAGERER: Nevrologene Øivind Torkildsen, Trygve Holmøy og Elisabeth Celius Gulowsen er overrasket over at Beslutningsforum sa nei til å innføre en ny MS-behandling. Foto:

MS-leger overrasket over medisin-nei

Flere leger hadde ventet at okrelizumab (Ocrevus) ble godkjent av Beslutningsforum. Fagmiljøet er delt i bruken av «billigvarianten» rituksimab.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Jeg er overrasket. Dette var en uventet beslutning, og annerledes enn det som er gjort i Sverige og Danmark, sier overlege og nevrolog Øivind Torkildsen ved Haukeland universitetssjukehus etter at Beslutningsforum mandag sa nei til å innføre MS-medisinen okrelizumab (Ocrevus) ved norske sykehus.

Beslutningsforum begrunner avgjørelsen med at de ikke har holdepunkter for at okrelizumab er vesentlig bedre enn den langt rimeligere medisinen rituksimab, som i dag brukes utenfor indikasjon i behandlingen av pasienter med multippel sklerose.

– Jeg hadde ventet at okrelizumab ble tilgjengelig, men jeg har ingen problemer med å bruke rituksimab, sier Torkildsen.

Vurderer å øke rituksimab-bruk
Okrelizumab og rituksimab er begge såkalte anti-CD20-medikamenter, og okrelizumab omtales som en videreutvikling fra rituksimab. I stedet for å få rituksimab godkjent som MS-medisin, har produsenten Roche tatt patent på okrelizumab, som de hevder er bedre og sikrere til MS-behandling. Den er også om lag 14 ganger dyrere.

Trygve Holmøy, overlege på Akershus universitetssykehus, er overrasket over avgjørelsen.

– Aller helst skulle vil tilbudt pasientene Ocrevus, som er et preparat som har vært gjennom fase 3-studier og som av EMA er vurdert som et bra MS-preparat, sier Holmøy.

Han sier likevel at de lever godt med beslutningen.

– Inntil videre kommer vi til å fortsette å bruke rituksimab slik vi har gjort, muligens også i økende grad. Anti-CD20-medikamenter er en god behandling, men vi har vært litt tilbakeholdne mens vi har ventet på et preparat med markedsføringstillatelse. Når det ikke kommer så vil vi fortsette å bruke rituksimab. VI har sett noen infusjonsreaksjoner på rituksimab, men så lenge det er det eneste anti-CD20-preparatet vi har, så kommer vi til å fortsette å bruke det.

– Ren økonomi som styrer
I motsetning til Haukeland og Ahus, har Oslo universitetssykehus vært kritiske til såkalt «off label» behandling med rituksimab. OUS-overlege Elisabeth Celius Gulowsen er derfor svært skuffet over avgjørelsen om ikke å tillate okrelizumab.

– Det er veldig leit og synd. Jeg ser at Beslutningsforum bruker rituksimab som begrunnelse, men jeg tror ikke vi har grunnlag for å sette legemidlene ved siden av hverandre. Det blir antagelser og det viser at det er ren økonomi som styrer, og ikke effektdokumentasjon, sier Gulowsen.

På OUS bruker de rituksimab bare unntaksvis på MS-pasienter, og Gulowsen sier hun ikke vil endre praksis.

– Har du forståelse for beslutningen i lys av at Ocrevus er mye dyrere?

– Hvis vi hadde hatt dokumentasjon som sa at okrelizumab og rituksimab var likestilte, så hadde jeg skiftet standpunkt umiddelbart, men det har vi ikke.

Hun tror heller ikke at man vil få svaret når den fullstendige metodevurderingen fra Folkehelseinstituttet om MS-legemidler er klar neste år. Årsaken er at det ikke er gjort sammenlignbare studier på rituksimab og okrelizumab, og at man derfor bare kan gjøre indirekte sammenligninger.

Oppgitte interessekonflikter:
Elisabeth Gulowsen Celius har mottatt foredragshonorar fra alle legemiddelselskapene som jobber med MS-legemidler og forskningsstøtte fra Novartis og Genzyme.

Trygve Holmøy opplyser å ha mottatt foredragshonorar og forskningsstøtte fra de fleste legemiddelselskapene som jobber med MS-legemidler. 

Øyvind Fredvik Grytten Torkildsen har mottatt foredragshonorar fra Genzyme, Novartis, Biogen og Merck-Serono, og deltatt i vitenskapelige rådgivningsgrupper for Genzyme og Biogen.

Powered by Labrador CMS