Pasientombudet: – Må ha åpenhet om legehonorarer

– Pasientene må kunne føle seg trygge på at den behandling de får, ikke påvirkes av fordeler den enkelte lege har fått fra en bestemt legemiddelprodusent.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Pasientombud Anne Lise Kristensen. Foto: Arkivfoto

Det sier pasientombud Anne Lise Kristensen.

Som Dagens Medisin skriver, sier nær én av fire helsepersonell nei til offentliggjøring av honorarer de får fra legemiddelselskapene.

En samlet opposisjon på Stortinget krever at alle må oppgi dette.

Legeforeningen har uttalt at de vil ikke kreve at sine medlemmer oppgir hvor mye de får.

Lederen i Rådet for legeetikk, Svein Aarseth, mener legenes egne etiske regler må legges til grunn, og at alle leger må være åpne om honorarer fra industrien.

– Dette handler om tillit til den enkelte lege, til helsetjenesten og til legemiddelindustrien, sier Kristensen.

– Og det handler også om bruk av samfunnets ressurser i helsetjenesten. Vi må kunne stole på at legers anbefalinger i legemiddelsaker utelukkende er faglig basert og at de ikke kan mistenkes for å ha utenforliggende motiver. Samtidig har legemiddelindustrien alt å tjene på åpenhet, det vil kunne bidra til økende tillit til hele industrien, sier hun.

– Jeg støtter Svein Aarseth, leder for Rådet for legeetikk, som utfordrer Legeforeningen i denne saken. Det er vanskelig å se at det finnes gode argumenter for tilbakeholdelse av denne type informasjon. Hva skulle det eventuelt være, spør Kristensen.

Powered by Labrador CMS