Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

HER SKAL "LANDET" LIGGE: Kommuneoverlege i Narvik, Sverre Håkon Evju på tomta hvor det nye fremtidsrettede sykehuset i Narvik skal plasseres, om han får det som han vil.

HER SKAL "LANDET" LIGGE: Kommuneoverlege i Narvik, Sverre Håkon Evju på tomta hvor det nye fremtidsrettede sykehuset i Narvik skal plasseres, om han får det som han vil. Foto: Jan-Arne Pettersen (Junni)

– Her ligger fremtidens helsetjeneste

I Narvik implementeres – som første sted i landet i et nybygg – rus og psykiatri sammen med somatikken.

Annons:

NARVIK (Dagens Medisin): Kommuneoverlege og pådriver for nytt sykehusprosjekt i Narvik, Sverre Håkon Evju, har fått gehør for å bygge neste generasjons helsetjeneste – der alt er samlet under samme tak.

Helsehus
– Her vil vi ha et helsehus, vegg i vegg med sykehjem og nytt sykehus, og svært gjerne en helsepark i tilknytning til dette, sier Evju. 

Han fikk nylig ros fra helseminister Bent Høie (H) for sitt engasjement om hvordan det nye sykehuset i malmbyen Narvik skal være. Tomta er kjøpt, en tunnel inn til adkomsten er allerede påbegynt – og planering av tomta er i gang.

“ I nordnorsk sammenheng er vi spot on”

- Sverre Håkon Evju

Evju presiserer at UNNs gode arbeid med å samle alt under ett tak, ligger grunn for planene i Narvik, og skryter av sine kolleger for godt innovativt arbeid.

Og - i forslag til statsbudsjett ble det nylig bevilget 1,7 milliarder til sykehuset.

Den 65 mål store tomta gir mange muligheter, mener Evju.

– Det er også første sted i Norge som implementerer rus og psykiatri sammen med somatikken. Vi får alle samlet under ett tak. Narvik har i regionen et nedslagsfelt på rundt 40.000 pasienter.

Evju mener at det nettopp er størrelsen som gir mulighet til å prøve ut alternative måter å lage fremtidens helsetjeneste på, og han kaller det smarthelsetjeneste.

«Leverer på bestilling»
Han mener nemlig å kunne servere akkurat det som den kommende stortingsmeldingen om helsenæringen bestiller:

– Vi tenker smart samhandling, smarttjenester, smart digitalisering og smart helseteknologi. Alt ligger til rette med både teknologi og helseutdanning i Narvik på UiT Campus Narvik. I nesten alle andre kommuner, tør jeg si, er økonomi en utfordring. Både når det kommer til bygningsmasse og å håndtere oppgavene som kommunene pålegges i fremtiden. Det følger jo ikke med økonomiske midler til oppgavene kommunen skal ivareta, sier Evju.

– Pilot med nytteverdi
– Min store drøm er å lage et prosjekt der vi får midler sentralt i form av helsenæringsmeldingen, og ikke minst kan være med på å utvikle teknologi, samhandling og metoder til andre prosjekter og kommuner. Vi kan være en pilot som bidrar med nytteverdi.

– Du har fått gehør?

– Ja, i nordnorsk sammenheng tenker jeg at vi er spot on: Det er et uforløst potensial hvor vi kan ta ut effekten av med både helseutdanning og Nord-Norges teknologiske og vitenskapelige utdanning på UIT Campus Narvik. Vi vil svært gjerne bidra, gjerne som en nasjonal pilot eller som et prosjekt «fremtidens helsetjeneste», som ikke bare har regional eller nordnorsk nytteverdi, sier Evju.

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!

DM Arena-møter