Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Pisser på ytringsfriheten

I en twittersalve av trumpske dimensjoner kalte HR-direktøren ved OUS i forrige uke sin kollega en brønnpissende kverulant. Slik tydeliggjorde han på en klumsete måte den fryktkulturen sykehuset allerede er godt kjent for.

Annons:
Stian Bonnevie Arntzen

Innlegg: Stian Bonnevie Arntzen, jurist ved Harvard Law School

KAN DET TILLATES at en direktør med ansvar for tjuefem tusen statlige arbeidsplasser får kue ansattes ytringsfrihet på denne måten?

Ytringen fra HR-direktør Morten Meyer ved Oslo universitetssykehus (OUS) er uakseptabel. En direktør med ansvar for arbeidsmiljø og varsling skal ikke offentlig mobbe en ansatt som påpeker kritikkverdige forhold ved sykehuset.

Les også: Direktør kalla tilsett brønnpissar og kverulant

UROVEKKENDE. Denne ytringsformen er overraskende fra en statlig arbeidsgiver, men hersketeknikker er verken fremmed eller nytt for ledelsen ved sykehuset. Så sent som i 2016 la Fafo frem rapporten «Ytringsbetingelser og varsling i Oslo Universitetssykehus», som beskriver en urovekkende fryktkultur, særlig tuftet på frykt for represalier fra ledelsen ved kritiske ytringer internt og eksternt.

Twittermeldingen fra HR-direktør Morten Meyer ved OUS.
Foto: Skjermdump fra Twitter

I rapporten fremheves det blant annet at ansatte møtes med uvilje fra ledelsen dersom de kommer med kritiske synspunkter om forhold på jobben, at ledelsen begrenser deres muligheter til å fortelle om alvorlige kritikkverdige forhold på arbeidsplassen – og frykt for represalier ved varsling.

I tillegg uttaler Fafo at det, naturlig nok, i svært liten grad hjelper å varsle, hvilket de beskriver som urovekkende.

SENDER SIGNALER. Det må kunne legges til grunn at så vel sykehusdirektøren som sykehusets eiere, Helse Sør-Øst, og Helse- og omsorgsdepartementet, har lest Fafo-rapporten. Det må også kunne antas at de har notert seg Morten Meyers offentlig omtalte twittermobbing av en overlege ved sykehuset.

“I Fafo-rapporten fremheves det at ansatte møtes med uvilje fra ledelsen dersom de kommer med kritiske synspunkter om forhold på jobben”

For øvrig har ikke saken blitt kommentert av noen av de ovennevnte med leder- og eieransvar for Oslo Universitetssykehus. Dermed sendes det et signal om at denne typen opptreden fra en toppleder i et statlig helseforetak aksepteres. Hvordan skal de ansatte tolke det – og hvilke konsekvenser får det for ytringsfriheten ved sykehuset?

FRYKTKULTUR. Jeg forstår ikke hvordan et helseforetak med Oslo Universitetssykehus' rykte kan tillate seg en slik grov feilvurdering, og jeg forstår heller ikke hvordan sykehusets eier kan stå rolig på sidelinjen og se på at det skjer.

Igjen håndterer Oslo Universitetssykehus, Helse Sør-Øst og Helse- og omsorgsdepartementet veldokumentert fryktkultur og mobbing gjennom å være tydelige på at de vil opprettholde kjerneverdiene fryktkultur og mobbing.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Kommentarer

Kommentarfunksjonen er stengt.

Nyheter fra startsiden

DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!