Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

EMA med oppdatert sikkerhetsinformasjon om hormonell prevensjon

En dansk studie publisert i november i fjor, ligger bak de europeiske legemiddelmyndighetenes (EMA) beslutning om en oppdatert advarselstekst.

Annons:
Fagmedisinsk direktør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, sier det ikke er grunn til at leger skal endre praksis i forskrivningen av hormonell prevensjon. Arkivfoto.

I praksis er dette ny informasjon om sikkerheten til et legemiddel som legges til i pakningsvedlegget.

Den danske studien så på risiko for selvmordsadferd hos kvinner som tar hormonell prevensjon. Studien konkluderte med at risikoen så ut til å være høyere hos kvinner som brukte hormonell prevensjon enn hos dem som ikke gjorde det. Denne prevensjonstypen er kjent for å ha en effekt på humøret. En advarsel om at man bør overvåke pasienter som har depresjon er allerede inkludert i produktinformasjonen, men det sto tidligere ikke noe om selvmordsrisiko.

EMA anser imidlertid at man har for lite informasjon til at det er mulig å fastslå om det er økt risiko for selvmordstanker eller selvmordsadferd assosiert med å bruke hormonell prevensjon.

Men fordi depresjon kan være alvorlig og noen ganger gi selvmordstanker, så mener EMA at denne informasjonen bør stå i pakningsvedlegget som følger med produktet, slik at også leger kan gi korrekt informasjon.

Legemiddelverket: – Ingen grunn til å endre praksis
– Det er imidlertid ingen grunn til å endre praksis i forskrivningen av slik prevensjon. Det dreier seg altså om en advarselstekst om økt oppmerksomhet på problemstillingen, sier fagmedisinsk direktør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   2 + 5 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

Bilde av Joachim Henriksen

Utbetalinger fra legemiddelindustrien

Samarbeider kun med åpne leger

Utbetalinger fra legemiddelindustrien

Søk i utbetalingene fra legemiddelindustrien

Oslo universitetssykehus

Går av som HR-direktør ved OUS

HELSEDIREKTØREN BER SYKEHUSENE TA GREP

Når ikke målet for færre pasientskader2

STATSBUDSJETTET 2019

Dette er helselekkasjene

Pasient- og brukerombudet i Oslo og Akershus:

Frykter et eldreombud vil gå utover andre pasientgrupper2

Kommende DM Arena-møter

Tidligere DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!